• Business

    Γιατί η IBG ξεχωρίζει την Alpha Bank και την Εθνική


    Σύσταση “αγορά” δίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η IBG σε έκθεση της, μειώνοντας ταυτόχρονα τις τιμές στόχους. Ωστόσο, παρά τη μείωση, οι μετοχές του διαπραγματεύονται σε discount και έχουν περιθώρια ανόδου μέχρι και 100% σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

    Συγκεκριμένα, η IBG δίνει τιμή-στόχο για την Alpha τα 3,47 ευρώ (περιθώριο ανόδου 101%), για τη Eurobank τα 1,36 ευρώ (92% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα), για την Εθνική τοποθετεί τη δίκαιη τιμή στο 0,41 ευρώ (περιθώριο ανόδου 79%) και για την Πειραιώς στο 0,38 ευρώ (περιθώριο ανόδου 98%).

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τέσσερις τράπεζες αναμένουν επιστροφή στην κερδοφορία φέτος, λόγω υψηλότερων εσόδων από τόκους και χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών και σημαντικά χαμηλότερων προβλέψεων.

    Παράλληλα, η IBG επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί το μεγαλύτερο καταλύτη τόσο για τον κλάδο όσο και για ολόκληρη την αγορά. Με την ολοκλήρωσή της, η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί σταδιακά, επηρεάζοντας τη δυναμική των καταθέσεων, η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις του δανείου και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Παράλληλα η χώρα αναμένεται να ενταχθεί και στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

    Τα πλεονεκτήματα των Alpha Bank και Εθνική

    Παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια ανόδου και για τις τέσσερις τράπεζες είναι υψηλά, η IBG επισημαίνει στην έκθεση της ότι ξεχωρίζει την Alpha Bank και την Εθνική. Στην Alpha Bank κάνει λόγο για την καλή ποιότητα των κεφαλαίων της, την επαρκή κάλυψη των δανείων, τη μικρότερη κρατική συμμετοχή αλλά και την έντονη δυναμική κερδών. Η Εθνική, από την πλευρά της, διακρίνεται από τους υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και δείκτες κάλυψης, το χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις, τη μεγαλύτερη ευελιξίας στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

    Όσον αφορά τις άλλες δύο τράπεζες, η Πειραιώς προσφέρει τη μεγαλύτερη μόχλευση σε περίπτωση ανάκαμψης και καλές προοπτικές για ενδεχόμενη επαναξιολόγηση. Πιο αδύναμη σχετικά κεφαλαιακή βάση έχει, από την άλλη πλευρά, η Eurobank. Ωστόσο διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης κεφαλαίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/alpha-bank-isagi-to-psifiako-portofoli-stin-elliniki-agora/38373

     



    ΣΧΟΛΙΑ