• Business

    Γιατί η ΔΕΛΤΑ πούλησε τη θυγατρική της στη Βουλγαρία

    ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα

    ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα


    Αιφνιδίασε την αγορά το νέο deal –εκτός συνόρων-μεταξύ των κορυφαίων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

    H ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, θυγατρική του Ομίλου Vivartia προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία σε θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολυμπος) της οικογένειας Σαράντη.

    Πρόκειται την United Milk Corporation, εταιρεία με ηγετική θέση στην αγορά της γειτονικής χώρας, με πωλήσεις άνω των 52 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA στα 5,15 εκατ. ευρώ.

    Η χρονική συγκυρία και το τίμημα

    Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί σε αυτή την συγκυρία, όπου οι γαλακτοβιομηχανίες όπως το σύνολο της βιομηχανίας βλέπει τα κέρδη του να συμπιέζονται ασφυκτικά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της εκρηκτικής αύξησης των πρώτων υλών, η Vivartia προχώρησε στην πώληση μιας ισχυρής θυγατρικής.

    Πρόκειται για μια win win συμφωνία και για τις δύο πλευρές, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr καταλυτικό ρόλο έπαιξε το τίμημα εξαγοράς, που κινείται πέριξ των 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12 φορές και πλέον τα κέρδη EBITDA.

     «Δεν γυρνάς την πλάτη σε ένα πολύ καλό τίμημα και σε μία καλή χρονική στιγμή» σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αγοράς διευκρινίζοντας ότι η πώληση διευκολύνει την υλοποίηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου της Vivartia, για το χτίσιμο ενός ισχυρού dairy group με ενίσχυση της θέσης της ΔΕΛΤΑ στην εγχώρια αγορά και με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η  κίνηση αυτή είναι ουσιαστικής σημασίας για τη ΔΕΛΤΑ και έρχεται να κεφαλαιοποιήσει την ήδη σημαντική και επιτυχημένη πορεία μιας ώριμης εταιρίας, σε μια δευτερεύουσας σημασίας  αγορά αυτήν της Βουλγαρίας, αποτελεί δε το επόμενο βήμα στην υλοποίηση μίας ισχυρής και ανταγωνιστικής ανάπτυξης με κύριους στόχους την περαιτέρω εστίαση και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων brands.

    Είσοδος σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

    Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κινήσεις αξιοποίησης ανενεργών παγίων– οι συμφωνίες πώλησης των δύο εργοστασίων το ένα στον Ταύρο και το δεύτερο στο Πλατύ Ημαθίας, οι οποίες ολοκληρώνονται εντός του έτους- την εξαγορά της Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός Α.Ε. έναντι τιμήματος 16,3 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και  με την πώληση της UMC, η ΔΕΛΤΑ, προχωρά σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο γαλακτοκομικών και τροφίμων με έμφαση στην ελληνική αγορά και με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού Ομίλου.

    Επόμενες κινήσεις για τη θυγατρική του ομίλου Vivartia, είναι η συνεχής βελτιστοποίηση της παραγωγικής και εμπορικής της λειτουργίας,  η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των brands, η συνεχιζόμενη επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και στους ανθρώπους της, η ενίσχυση των συνεργασιών και συνεργειών στον πρωτογενή τομέα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς και η συμβολή της στη βιωσιμότητα (sustainability).

    Μπαράζ εξαγορών από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία

    Από την άλλη πλευρά η Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη με την εξαγορά του 100% των μετοχών της UCM- συμφωνία η οποία τελεί υπό των αρμόδιων βουλγαρικών αρχών-μέσω της Tyrbul SA (μέλος του Ομίλου), αποκτά ηγετική θέση στον κλάδο των γαλακτοκομικών σε ολόκληρη τη Βαλκανική. Η εταιρεία προχωρά σε δεύτερη εξαγορά μέσα σε λίγες ημέρες, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για την εξαγορά ποσοστού 49% στην γαλακτοβιομηχανία Κουρούσιης, στην Κύπρο ως επόμενο βήμα της ήδη υφιστάμενης εμπορικής δραστηριότητας στην Κύπρο αλλά και της κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στη Λευκωσία.

    Διαβάστε επίσης

    Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη: Από το εξωτερικό το 1 από τα 2 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της

    Λιανός σε κυβέρνηση: Φέρτε μου ανθρώπους να κάνω περισσότερους ελέγχους



    ΣΧΟΛΙΑ