• Business

    Γιατί έκανε πάρτι χθες η μετοχή του ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    «Πάρτι» έκανε χθες ο ΟΤΕ, καθώς μετά την είδηση ότι θα ανακοινώσει αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2023, η μετοχή στο ταμπλό εκτινάχθηκε κατά 3,26%.

    Μάλιστα, η μετοχή ΟΤΕ 0,84% 14,34 είχε να «δει» τόσο μεγάλη άνοδο από τις 2 Νοεμβρίου του 2023, ενώ από τις 30 Νοεμβρίου 2023 είχε να κάνει όγκο πάνω από 1 εκατ. κομμάτια (χθες έκανε πάνω από 1,34 εκατ.).

    Η μετοχή χθες, αφού «βασανιζόταν» το τελευταίο διάστημα μεταξύ 12,55 – 12,80 ευρώ, έσπασε το όριο των 13 ευρώ, κλείνοντας στα 13,32 ευρώ, λίγο κάτω από τα υψηλά ημέρας. Παίρνοντας όμως σημαντική ανάσα, αφού το πρόσημο από την αρχή του χρόνου είναι πλέον θετικό, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες βρισκόταν σε υποαπόδοση.

    Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα που ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα ο όμιλος, η διοίκηση επιφυλάσσει μεγάλη έκπληξη στους μετόχους, καθώς για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια θα προχωρήσει σε αύξηση μερίσματος. Με πηγές να αναφέρουν ότι θα μοιράσει μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του ΟΤΕ εκτιμούν πως ένας από τους λόγους που η μετοχή της εταιρείας έχει «κολλήσει» τους τελευταίους μήνες έχει να κάνει και με την μείωση του μερίσματος τα τελευταία δύο χρόνια.

    Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ είχε μοιράσει μέρισμα (καθαρό) 0,56 ευρώ ανά μετοχή το 2023 και 0,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022.

    Αντίθετα, το 2021 είχε μοιράσει μέρισμα 0,65 εύρω ανά μετοχή καθώς και πρόσθετο έκτακτο μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή.

    Γιατί έμεινε πίσω η μετοχή

    Πριν μερικούς μήνες, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο του ΟΤΕ, είχε σημειώσει ότι δεν μπορεί να βρει κάποια σοβαρή εξήγηση για την πτώση της μετοχής καθώς τα fundamentals της εταιρείες είναι υγιέστατα.

    Επίσης είχε πει ότι οι επενδυτές ίσως να μην βλέπουν στις τηλεπικοινωνίες το στόρι που βλέπουν σε άλλες αγορές στην Ελλάδα.

    Πηγές της αγοράς μεταφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΤΕ αποτελεί διαχρονικά μια «αμυντική» μετοχή, σταθερή, που με την πορεία που πραγματοποιεί τον τελευταίο χρόνο το ελληνικό Χρηματιστήριο, ίσως δεν την καθιστά πολύ ελκυστική, γι αυτό και πιέστηκε τους τελευταίους μήνες».

    Με βάση αναλύσεις, η μέση τιμή-στόχος για τον ΟΤΕ είναι στα 17,50 ευρώ και το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 35%, και η μέση σύσταση των αναλυτών είναι ουδέτερη.

    Βέβαια δεν είναι όλοι οι αναλυτές ουδέτεροι ή αρνητικοί, αφού όπως για παράδειγμα η Barclays αναθεώρησε πριν λίγο καιρό την τιμή για τη μετοχή και την ανέβασε στα 19 ευρώ από τα 18, με σύσταση αγοράς και με το περιθώριο ανόδου να ξεπερνά το 45%.

    Επίσης σημαντικό ρόλο μεταγενέστερα για την πορεία της μετοχής θα παίξουν τόσο τα ετήσια οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώσει ο όμιλος στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά και η αλλαγή στο τιμόνι της εταιρείας. Αφού από αρχές Ιουλίου, ο Μιχάλης Τσαμάζ θα αποχωρήσει από την θέση του CEO παραδίδοντας τα…σκήπτρα στον Κώστα Νεμπή.

    Διαβάστε επίσης:

    Αψιμαχίες στις παρυφές των 1.400 μονάδων!

    Πιέσεις των παρόχων για κατάργηση του φόρου συνδρομητικής 10% – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

    Χάρης Καρώνης: Ψάχνει λεφτά να εξαγοράσει τη Viva από την JP Morgan – Tι δηλώνει ο ίδιος



    ΣΧΟΛΙΑ