• Business

    Μπρα ντε φερ Κωνσταντέλλου – Στασινού για το ύψος των κτιρίων: Οι προσφυγές και οι νέες καταγγελίες

    Γιώργος Στασινός (Πρόεδρος ΤΕΕ) - Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης)

    Γιώργος Στασινός (Πρόεδρος ΤΕΕ) – Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης)


    Σε νομικές κινήσεις κατά της αποκεντρωμένης διοίκησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ύστερα από το «εξώδικο» του ΤΕΕ για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία είναι αποτέλεσμα της διαμάχης για το μπόνους στο ύψος των κτιρίων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

    Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφέρει στο mononews ότι χθες το πρωί υποβλήθηκαν στο ΣτΕ δύο προσφυγές.

    Η πρώτη αφορά την άρνηση της αποκεντρωμένης διοίκησης στο εντέλλεσθε του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να παγώνει τις οικοδομικές άδειες, και η δεύτερη αφορά το υπουργείο περιβάλλοντος, καθώς ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Προσθέτει, δε, ότι μαζί με τη νομική σύμβουλο του Δήμου, που είναι η δικηγόρος και καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γλυκερία Σιούτη, θα εξεταστεί εντός της εβδομάδας η υποβολή  αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

    Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντέλλος πνέει μένεα κατά του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, με τον οποίο συμμετέχει στην ειδική επιτροπή του υπουργείου περιβάλλοντος για τις αλλαγές στο ΝΟΚ.

    Τονίζει, δε, ότι ο κ. Στασινός αντί να επιτελεί το θεσμικό του ρόλο έχει μετατραπεί σε εκφραστη των κατασκευαστικών συνδικάτων.

    Το γεγονός αυτό δεν τον εκπλήσσει καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ του προέδρου της ένωσης κατασκευαστών που είναι ο Δημήτρης Καψιμάλης και του Κ. Στασινού.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντέλλος, αναφέρει ότι δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι ο Γιώργος Στασινός έχει παντρευτεί την κόρη του Δημήτρη Καψιμάλη, η οποία είχε συμμετάσχει επίσης και στην επιτροπή του υπουργείου περιβάλλοντος για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

    Το μέτωπο των πέντε δήμων κατά του ΤΕΕ και του υπουργείου

    Πλέον οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής που είναι ανοιχτά αντίθετοι ως προς το μπόνους του ύψους των κτιρίων με προτροπές ή ακόμα και αποφάσεις για το πάγωμα των αδειών είναι πέντε.

    Ο πρώτος είναι ο Δήμος Αλίμου, ο οποίος είχε κάνει τη προσφυγή στο ΣτΕ, για την οποία έχει δικαιωθεί και αναμένεται η τελική απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου. Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, καθώς δίνει το δικαίωμα στους υπόλοιπους Δήμους να περνάνε από τα δημοτικά συμβούλια ψηφίσματα για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

    Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, σηκώνει το γάντι του ΤΕΕ και σε ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Είναι αδιανόητο τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα, επιπολαιότητα και με καθαρά “επικοινωνιακούς” όρους».

    Και προσθέτει:

    «Είναι αδικαιολόγητο και επικίνδυνο, σοβαροί (υποτίθεται) φορείς, να προσεγγίζουν με επιφανειακό, επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο τόσο σοβαρά ζητήματα.

    Και όταν δεν έχουν ιδέα για τις διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει, σκεφθείτε πόσο καλά (δεν) γνωρίζουν και την ουσία του τεράστιου αυτού ζητήματος.

    Όχι, κ. Στασινέ. Δεν είναι όλα τσιμέντο να γίνει».

    Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης προχώρησε στην έκδοση ανασταλτικής απόφασης, ενώ συνεχίζει την επίθεση του προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ καθώς χαρακτηρίζει ως παραληρηματική την τελευταία του τοποθέτηση σχετικά με την αντίδραση των Δήμων ύστερα από το εξώδικο του ΤΕΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντέλλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ύστερα από το «εξώδικο» του ΤΕΕ κάνει λόγο για μία «απαράδεκτη ανακοίνωση» που «βρίθει ανακριβειών» με «άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων».

    Προσθέτει, δε, ότι ο κ. Στασινός «πετάει “λάσπη” στους Δήμους και τους Δημάρχους» καθώς και πως «ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους».

    Εκτός, όμως, από τις δηλώσεις των δύο Δημάρχων που έχουν ξεκινήσει το «αντάρτικο» κατά του υπουργείου περιβάλλοντος στη μάχη εισήλθε πρόσφατα και ο Δήμαρχος Γλυφάδας,  με μία κάπως πιο «χλιαρή» ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια ημέρα με το «εξώδικο» του ΤΕΕ.

    Αυτό συμβαίνει, καθώς δεν προχωράει σε αναστολή των οικοδομικών αδειών, αλλά κάνει λόγο για «υπερβολές» που πρέπει να σταματήσουν, ενώ αφήνει αιχμές για την τροπολογία που εξαιρεί από τις διατάξεις του ΝΟΚ τις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης. Τονίζει, δε, ότι αυτή η τροπολογία καθιέρωσε άδικη διακριτική μεταχείριση και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πόλεις δύο ταχυτήτων.

    Μαζί με τους παραπάνω Δημάρχους στο πεδίο της μάχης έχει εισέλθει και ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε εκδώσει απόφαση αναστολής των οικοδομικών αδειών, ενώ αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες στο κίνημα κατά του ΝΟΚ, καθώς είχε απευθυνθεί από το Μάιο του 2021 στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της δυνατότητας προσαύξησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ.

    Να συμπληρώσουμε, ότι ο πιο πρόσφατος Δήμος που μπλοκάρει την έκδοση αδειών είναι αυτός της Κηφισιάς, καθώς ο κ. Βασίλης Ξυπολυτάς εξέδωσε τη σχετική απόφαση στις 11 Απριλίου.

    Η νέα απάντηση του Γιώργου Στασινού

    Το ενδιαφέρον για τη μάχη στην έκδοση των αδειών παραμένει αμείωτο με το ΤΕΕ να μη σταματά να τοποθετείται, καθώς χθες εξέδωσε νέα ανακοίνωση κατά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία συνοψίζεται στα εξής σημεία:

    • Να μην επιστρέψουμε ποτέ στην εποχή του ρουσφετιού και των γνωριμιών για να κάνεις τη δουλειά σου
    • Οι Δήμοι δυσφημούν  έναν ολόκληρο κλάδο και πάνω από 145 χιλιάδες συμπολίτες μας μηχανικούς
    • Δεν έχει χτιστεί στη χώρα μας, μετά τον ΓΟΚ του 1985, κανένας ουρανοξύστης μέχρι σήμερα
    • Τα κίνητρα του ΝΟΚ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
    • Αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις στο ύψος και μόνο, όπου έγιναν υπερβολές που δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθέτη, το ΥΠΕΝ μπορεί να παρέμβει νομοθετικά
    • Το μέλλον και η ζωή η δική μας και των παιδιών μας εξαρτάται και από το πόσο «πράσινα» θα είναι τα κτίρια μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτοφανής πόλεμος Στασινού με Κυρίζογλου – Κωνσταντέλλο για το ύψος των κτιρίων και τις οικοδομικές άδειες

    Φουντώνει η μάχη για τα ύψη των κτιρίων – Ένας ακόμη Δήμος παγώνει τις οικοδομικές άδειες

    Σφοδρή επίθεση Στασινού κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ – «Πού προωθούνται πράσινοι ουρανοξύστες, ζούμε στο Ντουμπάι και δεν το ξέρουμε;»



    ΣΧΟΛΙΑ