• Business

    Η ομίχλη στα Δαρδανέλια ανεβάζει απότομα την αγορά των suezmax


    Έντονα ανοδικά κινήθηκε την Τρίτη η αγορά των πλοίων τύπου suezmax, καθώς οι πολλαπλές καθυστερήσεις στα στενά των Δαρδανελίων στην Τουρκία λόγω ομίχλης περιορίζουν τη διαθεσιμότητα των τάνκερ στην αγορά της Μεσογείου.

    Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα, καθώς η Λιβύη αναμένεται να επανεκκινήσει τις εξαγωγές πετρελαίου.

    Έτσι, τα ναύλα στη διαδρομή TD6 του Baltic Exchange για δρομολόγια μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου εκτοξεύθηκαν την Τρίτη στα 43.000 δολάρια ημερησίως, όταν στις αρχές του μήνα δεν ξεπερνούσαν τα 15.000 δολάρια ημερησίως, ενώ συνολικά για τα πλοία τύπου suezmax η μέση εκτίμηση των ναύλων τοποθετείται στα 36.600 δολάρια ημερησίως, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιες καθυστερήσεις στα Δαρδανέλια είναι μάλλον συνηθισμένες αυτήν την εποχή. Μάλιστα, πέρυσι τον Νοέμβριο οι καθυστερήσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών έφτασαν ακόμα και τις δέκα μέρες, με αποτέλεσμα τα ναύλα για τη διαδρομή TD6 να ξεπεράσουν πρόσκαιρα ακόμα και τα 60.000 δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως γράφαμε και χθες στο mononews.gr, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την αγορά dry bulk και ειδικά για πλοία τύπου capesize και panamax, με τον δείκτη BDI να καταγράφει άνοδο κατά 212 μονάδες. Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, η δραστηριότητα των πλοίων χωρητικότητας τύπου capesize κατά την διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε αναζωπυρώθηκε στην περιοχή της Ασίας και ειδικά στον Ειρηνικό, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση πλοίων για φορτία σιδηρομεταλλευμάτων από την Αυστραλία με αποτέλεσμα οι τιμές να ενισχυθούν. Από την άλλη, στην περιοχή του Ατλαντικού η αγορά στην αρχή της εβδομάδας έδειξε να ξεκινάει με ηπιότερους ρυθμούς, όμως στην πορεία οι τιμές βελτιώθηκαν ειδικά για ταξίδια από την Νότια Αφρική και Βραζιλία λόγω μειωμένης προσφοράς σε τονάζ.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώτης Κοκοτός : Γιατί έπεσαν τα έσοδα από τον τουρισμό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν ο Αλαφούζος συνάντησε την Μαριάννα Λάτση…



    ΣΧΟΛΙΑ