• Business

    Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα»

    ΣΕΤΕ: Αίτημα για παράταση – επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

    Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να έχει μπει σε φάση ωριμότητας, επιτυγχάνοντας σημαντικά νούμερα και έχοντας φτιάξει ένα καλό brand name, αλλά το μεγάλο στοίχημα αυτήν τη στιγμή είναι το πώς θα διαχειριστούμε τα νούμερα αυτά, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε το «όνομά» μας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος. Την ίδια στιγμή, τονίζει, σημαντικότατο ρόλο παίζει και η φορολογία, ενώ θα πρέπει να γίνουν, όπως είπε, χειρουργικές επεμβάσεις για να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος.

    Το 2018, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε ιστορικό ρεκόρ με έσοδα 16,5 με 17 δισ. ευρώ και το στοίχημα πλέον είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο αυτό και τη θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

    Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας, ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι είναι ένα ζήτημα που στερεί ανταγωνιστικότητα από το τουριστικό προϊόν. Κάτι που ίσως φέτος το δούμε πιο έντονα, όπως είπε, σε μια χρονιά από προκλήσεις.

    Θα χρειαστεί χειρουργικές επεμβάσεις για να διατηρήσουμε τη δυναμική, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η φορολογία στερεί από τον τουριστικό κλάδο τη δυνατότητα να παίξει με τις τιμές, γιατί επηρεάζει την κερδοφορία.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, οι φόροι είναι πάρα πολλοί στον τουρισμό και γι’ αυτό γίνεται μια προσπάθεια από τον κλάδο προς το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ελάφρυνση της φορολογίας (ΦΠΑ κ.α.) για τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών και των ξενοδοχείων που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Παράλληλα, άμεσης προτεραιότητας είναι και η κατάργηση του φόρου διαμονής.

    «Λέμε τώρα ότι έχει περάσει το α’ τρίμηνο, υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε ώθηση τον τουρισμό, θα είναι υπέρ της ικανοποίησης του πελάτη», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ανάσα στους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ θα χτυπηθεί και η φοροδιαφυγή.

    Αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι ο τουρισμός στη χώρα μας έχει μπει σε φάση ωριμότητας, πως η Ελλάδα μέσα στην κρίση κατάφερε να ωριμάσει τουριστικά και πως πάνω από 30 εκατ. και πλέον βρίσκονται στους 10 σημαντικότερους προορισμούς.

    Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τα νούμερα, αλλά πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα νούμερα αυτά.

    Από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που έχουν βοηθήσει στην εξωστρέφεια του τουρισμού, αλλά το κρίσιμο ζήτημα πλέον δεν είναι εάν τα 30 εκατ. θα γίνουν 32 ή 28 εκατ., αλλά πώς θα διαχειριστούμε.

    Πρέπει να διαχειριστούμε με ωριμότητα όσα καταφέραμε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσουμε το «όνομά» μας, τόνισε.

    Πλέον έχουμε φτιάξει ένα καλό brand name και κατά κανόνα όσοι έρχονται μένουν ικανοποιημένοι, είπε ο κ. Ρέτσος. Υπάρχει μια δυναμική, ένα momentum, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να συντηρήσουμε αυτή τη δυναμική. Είναι κρίσιμο, τόνισε, να γίνουμε σταθερά μια ώριμη αγορά και η φετινή χρονιά θα είναι πρόκληση. Το πώς θα διαχειριστούμε τη φετινή χρονιά θα είναι κρίσιμο για τη συνέχεια, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κύριος όγκος του τουρισμού, τόνισε επίσης ο κ. Ρέτσος, είναι συγκεντρωμένος την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, όπου στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς δημιουργούνται προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές.

    Υπό το φως αυτών των στοιχείων, είναι πολύ σημαντικό να δούμε, τόνισε, πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα τους προορισμούς μας. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι απαραίτητη, είπε, συμπληρώνοντας: Πρέπει να δούμε ποιοι προορισμοί θέλουν τον τουρισμό και, στη συνέχεια, μια σειρά από πράγματα για να υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση.

    «Δεν ξέρω αν μπορούμε να πάμε στους 40 με 50 εκατ. με τις υπάρχουσες υποδομές», είπε χαρακτηριστικά. «Η πρόκληση είναι να φτιάξουμε τις υποδομές και το κομμάτι της φορολογίας άμεσα. Είμαι αισιόδοξος πιστεύω στον τουρισμό. Εξαρτάται από εμάς να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Να αποφύγουμε τον κίνδυνο να πέσουμε και πάλι στα 20 εκατ. αφίξεις. Δεν θέλουμε η επιτυχία να είναι ένα διαρκές πυροτέχνημα. Θέλουμε να παραμείνει ο τουρισμός στις 3-4 βασικές δραστηριότητες. Να φτιάξουμε γερές βάσεις αυτό είναι το ζήτημα. Τώρα που είμαστε στα πάνω μας, να δημιουργηθεί αυτή η συμμαχία για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει».

    Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι, βεβαίως, να κατανοήσουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικό ραβδί.

    «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι είναι υποχρέωσή μας να τα διαχειριστούμε. Διακινδυνεύουμε την ωριμότητά μας ως προορισμού και το brand name», τόνισε. «Όλοι έχουν υποχρέωση. Η τοπική αυτοδιοίκηση να κρατάει πάνω από τον μέσο όρο το επίπεδο του προορισμού και η κυβέρνηση να παρέχει το θεσμικό πλαίσιο για να κάνουν οι υπόλοιποι τη δουλειά τους. Πρέπει να λειτουργήσει ως μια δομημένη δραστηριότητα», είπε ο κ Ρέτσος.

    Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα γιατί συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Γιατί είναι μικρές κυβερνήσεις και η διαχείριση των προορισμών γίνεται από αυτούς. Είναι κρίσιμο, όπως είπε, να τεθούν ζητήματα.

    Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλές περιοχές που θα εκλέξουν νέους εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα κενό έως την ανάληψη των καθηκόντων τους, που θα είναι μεταβατική περίοδος, στην κορύφωση της σεζόν.

    «Δεν θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία, επειδή θα υπάρξει αλλαγή. Έχουμε πει σε όλους να βάλουμε την ατζέντα του τουρισμού σε όλους τους υποψηφίους. Θα πρέπει να τοποθετηθούν και για το πώς θα συμβάλουν στον τουρισμό», ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εργασίας στον κλάδο, ο κ. Ρέτσος τάχθηκε υπέρ των ρυθμισμένων σχέσεων εργασίας, το όφελος των οποίων αποδείχθηκε με την κλαδική σύμβαση που εφαρμόζεται καθολικά.

    Αναφερόμενος, ωστόσο, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου, ανέφερε ότι οι μεγάλες ξαφνικές αυξήσεις δημιουργούν θέμα στην ανάσχεση της ανεργίας και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά η κατάργηση του υποκατώτατου ήταν θεμιτή, καθώς το προηγούμενο πλαίσιο ήταν ρατσιστικό, όπως ήταν δομημένο, για τους νέους.

    Η πρόταση του κλάδου είναι, όπως ανέφερε, να υπάρχει ένας μισθός εισαγωγής στην αγορά εργασίας όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης στο TASS: Ελκυστική η Ελλάδα για ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό, ενέργεια και ακίνητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δράσεις για την διεθνή προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού προσβάσιμου τουρισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κώστας Μπακογιάννης: «Μαζί με τον ΣΕΤΕ για να δούμε την Αθήνα ακόμα πιο ψηλά και στον τουρισμό»



    ΣΧΟΛΙΑ