• Business

    Γιάννης Ρέτσος, Φωκίων Καραβίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος: Έτσι θα είναι η επόμενη μέρα της κρίσης

    • NewsRoom


    Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, η κρίση που προκαλεί η πρωτόγνωρη κατάσταση του γενικού lockdown που έφερε η  πανδημία, αλλά και το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί την επόμενη μέρα σκιαγράφησαν οι Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος Πρόεδρος της Mytilineos και ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με τίτλο “Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πολλές επιχειρήσεις μπορεί να μην τα καταφέρουν, σημείωσαν οι ομιλούντες, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν και μια αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, καθώς σημαντικά κεφάλαια θα ενισχύσουν τις οικονομίες και θα δημιουργηθούν και “ειδικά εργαλεία”.

    Φωκίων Καραβίας: Πρέπει να τα πάμε καλά και στη β φάση της κρίσης

    “Στην πρώτη φάση της κρίσης, που ήταν η υγειονομική η χώρα τα πήγε πολύ καλά και ξεχώρισε θετικά “, σημείωσε  κ. Καραβίας “και τώρα  είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να μην ξεχωρίσει αρνητικά στην δεύτερη φάση της κρίσης που είναι οικονομική. Πρέπει το έλλειμμά μας να διατηρηθεί στο μέσο όρο των ελλειμμάτων της Ευρώπης και να κάνουμε χρήση των εργαλείων που θα δημιουργηθούν”, είπε χαρακτηριστικά.

    “Η οικονομία μας αν και αναφέρεται ως μια από τις πιο ευάλωτες στην κρίση, δεν είναι όμως όλα τα σημεία αρνητικά για τη χώρα” είπε. Μιλώντας για τα θετικά σημεία, τόνισε ότι έχουμε κερδίσει τις εντυπώσεις για τον τρόπο που έχουμε διαχειριστεί μέχρι σήμερα την κρίση και αυτές οι θετικές εντυπώσεις θα έχουν θετική επίπτωση στο μέλλον. Επίσης σημείωσε στα θετικά  ότι δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης. “Η χώρα, εάν ήθελε, θα μπορούσε να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές. Θετικό είναι και το ότι  υπάρχουν εργαλεία που θωρακίζουν το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα καθώς δεν είναι μια ελληνική αλλά μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση και θα βρεθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
     Όσον αφορά στην Eurobank ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι  έχει τρεις προτεραιότητες: την ασφάλεια των εργαζομένων της Eurobank, στην οποία πάνω από το 65% εργαζομένων εργάζεται από το σπίτι-την εξασφάλιση των συναλλαγών, όχι μόνο με φυσικό τρόπο αλλά και τηλεφωνικά και ηλεκτρονικών υπηρεσιών-τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η τράπεζα εστιάζει στην εξασφάλιση και διατήρηση ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, στη χρηματοδότηση όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο κεφάλαιο κίνησης ώστε να επανεκκινήσουν όταν έρθει η στιγμή και στη διαχείριση του κινδύνου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. “Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.
    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως !

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος  τόνισε ότι αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη ύφεση και τόσο απότομη πτώση λόγω του γενικού lock down που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα ποτέ.

    «Ούτε σε καιρούς ειρήνης ούτε σε καιρούς πολέμου δεν έχουμε ζήσει τέτοια πτώση», τόνισε. Όπως είπε στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές χώρες πρόταξαν τη δημόσια υγεία και την κοινωνία  στην οικονομία, σύντομα όμως θα αρχίσει να φαίνεται το οικονομικό κόστος. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται σύντομα το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης είναι πρωτοφανές, σημείωσε.

    Ωστόσο αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτή της περιόδου: “Η επόμενη μέρα ίσως μας παρουσιάζει και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις: Είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως και είναι τόσο μεγάλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργούνται, που αυτό το χρήμα, κάποια στιγμή, όταν έχουμε περάσει τον πάτο της κρίσης, θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία. Αυτό το χρήμα, αργά η γρήγορα, θα ωφελήσει την οικονομία, θα ωφελήσει την κοινωνία, θα ωφελήσει  τις επιχειρήσεις. Και ναι μεν η Ελλάδα θα έχει χρέος που θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ αλλά και η Ιταλία θα ξεπεράσει το 150%. Και επειδή είναι όλα σχετικά θα τα δούμε αυτά τα θέματα την επόμενη μέρα», είπε με νόημα.

    Όσον αφορά την Ελλάδα είπε ότι μπορεί το β τρίμηνο η καθίζηση του ΑΕΠ  να ξεπερνάει το 20%.
    Σημείωσε ωστόσο ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, καθώς η χώρα είναι 100% εισαγωγική, καθώς και ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια σε ενέργεια και ότι η βιομηχανία, δίνει τη μάχη της και θα ανταποκριθεί στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Τέλος σημείωσε, ότι αισιοδοξεί γιατί το χρήμα που θα κυκλοφορήσει δεν έχει προηγούμενο, γιατί τα φάρμακα έρχονται και γιατί ο άνθρωπος ξεχνάει…
    Γιάννης Ρέτσος: Μας περιμένει η πρόκληση της βιωσιμότητας και η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας

    “Αργά ή γρήγορα θα μπει στη ζυγαριά το υγειονομικό με το οικονομικό κόστος και αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα”, είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μιλώντας για την επόμενη μέρα, μετά τo lock down και όπως προέβλεψε αυτή θα είναι τον Ιούνιο.

    “Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει η επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: οι πέντε βασικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ) για τον ελληνικό Τουρισμό έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε τίποτα” είπε. Αντίθετα σημείωσε ότι χώρες στις οποίες θα πρέπει να στραφούμε, είναι αυτές που τα έχουν πάει καλύτερα στην κρίση του κορωνοϊού όπως οι χώρες των Βαλκανίων, η Κύπρος και το Ισραήλ.

    Υπάρχουν δύο προκλήσεις την επόμενη ημέρα είπε ο κ. Ρέτσος, αυτή της βιωσιμότητας και η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας. Όπως είπε, η Ε.Ε. δεν έθεσε σωστά τα μέτρα των απαγορεύσεων, ελπίζει όμως στο κομμάτι της επανεκκίνησης να υπάρξει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια. “Όλοι έχουμε πειστεί πως η οικονομία δεν θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε” εξήγησε.

    Επίσης σημείωσε ότι η ρευστότητα θα είναι μια μεγάλη ανάγκη των επιχειρήσεων που θα είναι απαραίτητο να καλυφθεί για να ξεκινήσουν. “Θα χρειαστεί ρευστότητα για να μπορέσει να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία, περίπου 1,5-2 δισ., και μετά να δούμε τα εργαλεία που πρέπει να δούμε, όπως το θέμα της φορολόγησης και της προβολής. Μεγάλο κομμάτι των εποχικών επιχειρήσεων όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος” τόνισε.

    “Το 2021 θα είναι μια χρονιά επαναφοράς στην ανοδική πορεία για τον Τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε όλοι”.

    Ωστόσο στα θετικά της κρίσης, ανέφερε τους πετυχημένους χειρισμούς από την Κυβέρνηση και τη βοήθεια του κόσμου, που έκαναν τη χώρα να γίνει διεθνές παράδειγμα καλής πρακτικής. “Από ενισχύει το όνομα της χώρας διεθνώς και θα είναι σημαντική η κεφαλαιοποίηση του brand την επόμενη ημέρα” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ .

    Σκιαγραφώντας το μέγεθος των απωλειών για την ελληνική οικονομία από το πάγωμα της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Ρέτσος εξήγησε πως από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

    Επίσης σημείωσε ότι  απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. “Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές” τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ