• Ναυτιλία

    Γιάννης Κούστας: Η Danaos ενισχύει το στόλο της με έξι containerships

    Γιάννης Κούστας


    Στην εξαγορά έξι οικολογικού τύπου containerships προχώρησε η ναυτιλιακή Danaos του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, ενισχύοντας τον στόλο της στο ισχυρό κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απέκτησε έξι containerships, χωρητικότητας 5.466 teu έκαστο, στη συνολική τιμή των 260 εκατ. δολαρίων.

    Τα πλοία έχουν κατασκευαστεί στο ναυπηγείο Hanjin Subic Bay και έχουν μέση ηλικία 6,8 έτη. Βρίσκονται σε χρονοναυλώσεις με κορυφαίες εταιρείες τακτικών γραμμών, με μέση διάρκεια περίπου δύο ετών.

    Η συγκεκριμένα συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα της ναυτιλιακής κατά περίπου 71 εκατ. δολάρια και τα EBITDA κατά περίπου 39 εκατ. δολάρια. Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά, ωστόσο η εταιρεία αξιολογεί εναλλακτικές λύσεις δανεισμού προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος της συναλλαγής.

    Ο CEO της Danaos, Δρ Γιάννης Κούστας σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εξαγορά ενός σύγχρονου στόλου σε πολύ συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το κόστος ναυπήγησης. Η τιμή αγοράς και τα έσοδα από τις συμβάσεις που έχουν συνάψει τα πλοία, μειώνουν σημαντικά το ρίσκο αυτής της συναλλαγής.

    Η Danaos βρίσκεται σε μοναδική θέση ώστε να αξιοποιήσει τη δύναμη του ισολογισμού μας και να επιδιώξει τέτοιου τύπου ευκαιρίες ανάπτυξης, και είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε κινήσεις που θα δημιουργήσουν αξία στους μετόχους μας”.

    Τα νέα πλοία, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά στον στόλο της Danaos μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου 2021, είναι οικολογικών προδιαγραφών, με βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με τα συμβατικά πλοία.

    Ισχυροποίηση μεγεθών

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία,  διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της, καθώς η κερδοφορίας της εκτινάχθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω της σημαντικής ανάκαμψης του κλάδου των containerships. Μάλιστα η ισχυρή οικονομική της κατάσταση και η αισιόδοξη εκτίμηση της διοίκησης της για το μέλλον, οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφαση να προχωρήσει και πάλι στη διανομή μερίσματος μετά από 13 χρόνια.

    Ο στόλος της Danaos αποτελείται από 65 containerships συνολικής χωρητικότητας 403,793 teu.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ