• Business

    Γιάννης Αληγιζάκης (Ελινόιλ-ΣΕΕΠΕ): Από Δευτέρα πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – Θα αυξάνεται όσο διαρκεί ο πόλεμος

    ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝ κ. Γιάννης Αληγιζάκης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝ κ. Γιάννης Αληγιζάκης


    «Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας που θα αντανακλάται στις τιμές των καυσίμων», τόνισε ο Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελινόιλ μιλώντας στο mononews.gr σχετικά με τον τρόπο που θα επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

    Όπως τόνισε το ράλι στο πετρέλαιο έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ράλι στο φυσικό αέριο, καθώς η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου σχετίζεται αποκλειστικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα κρατήσει όσο και ο πόλεμος, αλλά θα τελειώσει όταν αποκλιμακωθεί. Αντίθετα, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο έχουν πολύ πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

    Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 118 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καταγράφοντας άνοδο 4,6% σε σχέση με χθες, και εκτοξεύονται και οι τιμές στα προϊόντα πετρελαίου.

    “Από τη Δευτέρα, η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο και όσο διαρκεί ο πόλεμος και η αβεβαιότητα οι τάσεις θα είναι ανοδικές”, σημειώνει ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης και, όπως τονίζει, διαμορφώνεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    “Για τις επιχειρήσεις του κλάδου το περιβάλλον αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αυξάνονται τα χρηματοοικονομικά κόστη, μειώνεται η ζήτηση και γενικά αυξάνονται ταυτόχρονα κόστη και επισφάλειες” σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.

    Γιατί συμφωνήσαμε με την επιβολή πλαφόν κέρδους

    Σχετικά με την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα, όπως και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Αληγιζάκης σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος συμφώνησε καθώς ούτως ή άλλως σε περιόδους μεγάλων αυξήσεων δε θα γινόταν κάτι τέτοιο.

    «Συμφωνήσαμε στη θέσπιση πλαφόν κέρδους λόγω των έκτακτων συνθηκών. Το περιθώριο κέρδους των πρατηρίων κυμαίνεται από 1,5-2,5% και σε περιόδους μεγάλων αυξήσεων μειώνεται για να κερδηθεί η προτίμηση του καταναλωτή. Συνήθως, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων έχουν άμεση επίπτωση στη ζήτηση που μειώνεται», ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ