• Ενέργεια

    Ανεξέλεγκτο το ράλι τιμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου

    γεώτρηση πετρελαίου


    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα το ανοδικό ράλι της τιμής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, που βρέθηκε μία ανάσα από τα 200 δολ. ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

    Οι αγοραστές συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό αργό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο ΟΠΕΚ+ κάνει ό,τι μπορεί για να αγνοήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ένα από τα βασικά του μέλη.

    Η εισβολή έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την προσφορά σε όλες τις αγορές βασικών προϊόντων, από την ενέργεια μέχρι τα σιτηρά, ωθώντας τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για πρώτες ύλες.

    Οι αγοραστές συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό αργό και οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    Ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε στην αύξηση της παραγωγής σε 400.000 βαρέλια την ημέρα, όπως ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης σε χρόνο ρεκόρ μόλις 13 λεπτών.

    Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε προσπάθησε να θέσει το θέμα της Ρωσίας, ωστόσο τα άλλα μέλη του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στα άλλα θέματα και απέφυγαν τη συζήτηση.

    Oil prices surge as Russia's invasion of Ukraine prompts supply fears
    Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για την προσφορά

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται και η προγραμματισμένη έκτακτη απελευθέρωση αποθεμάτων αργού από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους φόβους της αγοράς.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μέχρι στιγμής απέφυγαν να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές αργού της Ρωσίας λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές, αλλά το εμπόριο πλήττεται καθώς οι τράπεζες αποσύρουν τη χρηματοδότηση και το κόστος αποστολής αυξάνονται.

    Σημειώνεται ότι ακόμη και πριν από την εισβολή, η λιανική βενζίνη στις ΗΠΑ βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

    Τα συμβόλαια Απριλίου του West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν στα 114,97 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Τετάρτη είχαν σημειώσει άνοδο 7%.

    Τα συμβόλαια Μαΐου του brent αυξήθηκαν κατά 3,9% στα 117,24 δολάρια το βαρέλι.

    Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Τα αποθέματα στο κέντρο αποθήκευσης στο Cushing μειώθηκαν για όγδοη εβδομάδα, ενώ συρρικνώθηκαν και τα αποθέματα βενζίνης.

    Ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου

    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ καθώς η αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

    Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο μέχρι και 20%, φτάνοντας στα 198 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ. Ο δείκτης αναφοράς εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ και την Τετάρτη προτού περιορίσει τα κέρδη του.

    Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, οι έμποροι και οι μεταφορικές εταιρείες αποφεύγουν να συναλλάσσονται με Ρώσους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom PJSC.

    Ωστόσο, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διέρχονται από την Ουκρανία.

    Οι προμήθειες μέσω ενός βασικού αγωγού στον σταθμό Velke Kapusany της Σλοβακίας παραμένουν υψηλές και η Gazprom έκλεισε κάποια χωρητικότητα αγωγού για την Πέμπτη προκειμένου να στείλει φυσικό αέριο στον σταθμό Mallnow στη Γερμανία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε και επίσημα πως βάζει πωλητήριο στην Τσέλσι



    ΣΧΟΛΙΑ