• Business

    Γερμανία: Τερματίζεται η απεργία στους σιδηρόδρομους καθώς ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις

    • Bloomberg
    τρένο της γερμανικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn AG


    Οι σιδηρόδρομοι της Γερμανίας θα ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μηχανοδηγών και της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn AG.

    Το συνδικάτο Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer , ή GDL, θα τερματίσει την απεργία του το Σάββατο και συμφώνησε να μην πραγματοποιήσει νέα απεργία μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Η εξαήμερη απεργία —η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Deutsche Bahn— έπρεπε αρχικά να λήξει τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα.

    «Επιτέλους οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν ξανά», δήλωσε ο Μάρτιν Σέιλερ, επικεφαλής προσωπικού της Deutsche Bahn. «Οι πελάτες μας έχουν βεβαιότητα προγραμματισμού και οι υπάλληλοί μας έχουν την προοπτική να αυξηθούν οι μισθοί σύντομα».

    Η σκληρή διαμάχη για τις συμβάσεις επηρέασε τις μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών μεγάλων αποστάσεων καθώς και τις τοπικές υπηρεσίες προαστιακού, προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

    Το λόμπι της γερμανικής βιομηχανίας BDI είχε προειδοποιήσει ότι μια εξαήμερη απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ  και να προκαλέσει «τεράστια προβλήματα» για τις εταιρείες, ιδιαίτερα στους τομείς των χημικών, του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χαρτιού και της ξυλείας.

    Οι εντάσεις είχαν κλιμακωθεί αφού το μικρό, αλλά ισχυρό σωματείο GDL απέρριψε μια τρίτη προσφορά από την Deutsche Bahn, η οποία δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο με την αξιοπιστία της ως αποτέλεσμα ετών υποχρηματοδότησης.

    Η τελευταία προσφορά από τη σιδηροδρομική εταιρεία περιλαμβάνει ένα μπόνους προσαρμογής πληθωρισμού 1.500 ευρώ που θα μπορούσε να καταβληθεί τον Μάρτιο. Η βασική αμοιβή καθώς και οι μειωμένες ώρες εργασίας – βασικό αίτημα των συνδικάτων – βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

    Η εμπορευματική κυκλοφορία θα πρέπει να ξαναρχίσει την Κυριακή στις 6 μ.μ., ενώ τα δρομολόγια των επιβατών θα ξεκινήσουν ξανά τη Δευτέρα στις 2 τα ξημερώματα, ανέφερε η Deutsche Bahn.

    «Η προθυμία της DB να διαπραγματευτεί τη μείωση των ωρών εργασίας είναι κεντρικής σημασίας», δήλωσε ο επικεφαλής του GDL Claus Weselsky σε ξεχωριστή δήλωση. «Εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για ολόκληρο το σιδηροδρομικό σύστημα».

    Διαβάστε επίσης

    Πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου

    Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα αποκτά έως και 40 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς

    Πώς σχολιάζουν τέσσερις οίκοι τη στρατηγική της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ