Business

Γεωργιάδης: Η ίδρυση δυο νέων ινστιτούτων υψηλής τεχνολογίας δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι παρούσα στη νέα εποχή

  • NewsRoom
Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης


Tην ίδρυση του πρώτου Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και του πρώτου Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Ανθρώπου στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Σύμφωνα με τη σημερινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε τα εξής σχετικά με τα νέα ινστιτούτα: «Η ίδρυση των δύο νέων Ινστιτούτων υψηλής τεχνολογίας δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι παρούσα στη νέα εποχή καθώς έχει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό και η κυβέρνηση έχει τη βούληση να στηρίξει όλη αυτήν την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών. Στον 21ο αιώνα η Ελλάδα πρέπει να είναι με τους πρωταγωνιστές και γι’ αυτό δουλεύουμε».

Ο κ. Δήμας από την πλευρά του, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε με τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας στο Δημόκριτο στόχος είναι η εφαρμογή της έρευνας σε μία διευρυμένη γκάμα κλάδων της βιομηχανίας όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, η Ναυτιλία, η Φαρμακοβιομηχανία, η Βιοτεχνολογία και τα Χρηματο-οικονομικά, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού. Προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν αλγόριθμοι και λογισμικά και πειραματικές διατάξεις για την αξιοποίηση κβαντικών φαινομένων, καθώς και για κβαντικές προσομοιώσεις, τηλεπικοινωνίες, κρυπτογραφία, μετρολογία και αισθητήρες.

Στόχος της ίδρυσης του νέου Ινστιτούτου είναι και η δημιουργία ερευνητικών διεπιστημονικών προγραμμάτων με κλάδους όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Εκμάθηση και η Επιστήμη των Δεδομένων Μεγάλου Όγκου. Επίσης, μέσω του Ινστιτούτου μπορεί να επιτευχθεί η συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κβαντική Επιστήμη και Υπολογιστική, καθώς και η σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρήσεων που θα συνεισφέρουν στη δημιουργία «κβαντικών» δεξιοτήτων. Οι δραστηριότητες του νέου Ινστιτούτου θα έχουν άμεσες θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, την εθνική άμυνα και γενικότερα στο διεθνές κύρος της χώρας.

Δηλώσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας ανέφερε: «Τα δύο νέα Ινστιτούτα σηματοδοτούν το άλμα στη νέα εποχή. Η Ελλάδα διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, πλέον έχει και τις υποδομές αλλά και πολύ καλύτερες συνθήκες ώστε οι επιστήμονες και οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες να νιώθουν βεβαιότητα πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα».

Ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γεώργιος Νούνεσης υπογράμμισε: «Η ίδρυση του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής & Κβαντικής Τεχνολογίας στον “Δημόκριτο” είναι μία ιστορική στιγμή για το Κέντρο. Σηματοδοτεί τη ραγδαία του ανάπτυξη προς αναδυόμενες, ανατρεπτικές τεχνολογίες που θα προσδώσουν τεράστια οφέλη στην ελληνική κοινωνία και θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Ως Κέντρο Αριστείας, το νέο Ινστιτούτο θα αποτελέσει πόλο έλξης για ταλαντούχους, διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες που θα συμβάλουν στην ετοιμότητα της χώρας μας για τη νέα κβαντική τεχνολογική επανάσταση».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε σχετικά με την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου: «Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδεχόμαστε στην οικογένεια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το 10ο Ινστιτούτο του, το Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου. Η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη για τον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκτεταμένες συνέργειες με άλλα ερευνητικά πεδία, ενδεικτικά, στους τομείς των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της επιστήμης υπολογιστών, αλλά και άλλων φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Δημιουργούνται επίσης και οι προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα στο χώρο αυτό. Το ΙΤΕ θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στη δημιουργία του νέου αυτού Ινστιτούτου, με τους όρους αριστείας που θα διασφαλίσουν την επιτυχημένη του πορεία προς το μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: «Κάνω δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει το νομοσχέδιο»ΣΧΟΛΙΑ