• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέο deal στον ασφαλιστικό κλάδο: Πρόταση εξαγοράς από την Generali για τη Societa Cattolica ύψους 1,2 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Philippe Donnet, CEO Generali

    Philippe Donnet, CEO Generali


    Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ιταλίας, η Assicurazioni Generali, κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Societa Cattolica di Assicurazioni έναντι 1,2 δισ. ευρώ (1,4 δισ. δολάρια), στο πλαίσιο της στρατηγικής ισχυροποίησης της κορυφαίας θέσης που ήδη κατέχει στην εγχώρια αγορά.

    Η Generali, η οποία έχει μερίδιο περίπου 24% στην Societa Cattolica, προσφέρει στους επενδυτές 6,75 ευρώ για κάθε μετοχή της Cattolica, σε μια συμφωνία μόνο με μετρητά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η προσφορά αντιστοιχεί σε premium 15% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος και αποτιμά τη μικρότερη ανταγωνιστική στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Societa Cattolica είναι η Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett, που έχει μερίδιο περίπου 9%.

    Η συμφωνία προστίθεται σε μια πληθώρα συναλλαγών που έχουν σημειωθεί στον ασφαλιστικό κλάδο της Ιταλίας, αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    «Η εξαγορά θα επιτρέψει στη Generali να βρεθεί στην πρώτη θέση στην ασφαλιστική αγορά εκτός ασφαλειών ζωής και να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο ζωής», δήλωσε η εταιρεία. Η συναλλαγή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει κερδοφόρα ανάπτυξη και να δημιουργήσει αξία για τους πελάτες και τους μετόχους.

    Η μετοχή της Cattolica ενισχύθηκε κατά 14% στο Μιλάνο μετά την ανακοίνωση και ενισχύονταν κατά 13%, νωρίτερα, στα 6,83 ευρώ. Αύξηση σημείωσε και η μετοχή της Generali, στα 16,93 ευρώ.

    Η Generali έχει στόχο να προχωρήσει σε περικοπές κόστους, ψηφιοποίηση και επέκταση σε πιο προσοδοφόρα προϊόντα και ασφάλιση υψηλού περιθωρίου για την ενίσχυση της κερδοφορίας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Philippe Donnet δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα εξετάσει μεσαίου μεγέθους συμφωνίες στον ασφαλιστικό κλάδο και τους τομείς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Μετά τη συναλλαγή με την Cattolica, η εταιρεία θα έχει εξακολουθήσει να έχει μετρητά από τα αρχικά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για εξαγορές.

    Οι κινήσεις στον κλάδο

    Η ασφαλιστική βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για να αγοράσει το τμήμα ασφαλειών εκτός ζωής που διαθέτουν στην Μαλαισία, οι AXA και  Affin Bank, ανέφεραν πηγές τον Απρίλιο.

    Στην Ευρώπη, η Generali προσπάθησε να εξαγοράσει τις πολωνικές επιχειρήσεις της Aviva, αλλά νικήτρια αναδείχθηκε η ανταγωνίστρια της Allianz.

    Η ασφαλιστική Cattolica έχει χρηματιστηριακή αξία 1,4 δισ. ευρώ.

    Η Zurich Insurance Group σκέφτεται να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων ασφάλισης ζωής στην Ιταλία, ενώ η Apollo Global Management σχεδιάζει την πώληση της ιταλικής επιχείρησης ασφάλισης ζωής Amissima Vita. Η Cinven πουλά την ασφαλιστική εταιρεία Eurovita.

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ενέκρινε την εξαγορά της «Axa Ασφαλιστική» από τη Generali

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ