• Business

    ΓΕΚ Τέρνα: Επιβεβαιώθηκε η μεγάλη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές για το μεγαλύτερο σε αξία εταιρικό ομόλογο που έχει εκδοθεί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια το α΄εξάμηνο - Το Top-5

    Γιώργος Περιστέρης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ με την συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά να ανέρχεται σε 686,737 εκατ. ευρώ, δικαιώνοντας τη διοίκηση του ομίλου, με επικεφαλής τον Γιώργο Περιστέρη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος).

    Πολύ μεγάλη ήταν η ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές (εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ομολογίες σχεδόν 500 εκατ. ευρώ) για να καταλήξουν τελικά να πάρουν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιουλίου, 282.500 Ομολογίες (56,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) με τους ειδικούς επενδυτές (θεσμικούς) να λαμβάνουν 217.500 Ομολογίες (43,5% επί του συνόλου).

    Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,75%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,75% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, δηλαδή στο 100% της ονομαστικής αξίας της, επιβεβαιώνοντας τα όσα δημοσίευσε μέχρι στιγμής το mononews. Στην επιτυχία της έκδοσης βοήθησαν σημαντικά οι συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank).

    Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού.

    Η επιτυχία του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολυσχιδή όμιλο με ηγετική θέση στους τομείς των Υποδομών και των Παραχωρήσεων, της Καθαρής Ενέργειας, των Ιδιωτικών Έργων, της Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες και Θερμικές Πηγές, καθώς και ισχυρή παρουσία στους τομείς της Διαχείρισης Απορριμμάτων και των Έργων Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης επένδυσε 2,5 δις. ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δις. ευρώ.

    Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

    Ο κ. Περιστέρης έχει επιδιώξει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου και έχει εστιάσει στην εξασφάλιση σταθερών και επαναλαμβανόμενων ροών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

    Η ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός Όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η προαναφερόμενη θυγατρική λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 2 GW στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην αποθήκευση με αντλησοταμίευση και στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 2 δις. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ