• Business

    Γ. Τσέλεπος: «Το βιοκλιματικό οινοποιείο και το μεγάλο στοίχημα της Κίνας»


    Στην κινέζικη ελίτ, η οποία μπορεί να «εκτιμήσει» την υψηλή ποιότητα των κρασιών στοχεύει ο Γιάννης Τσέλεπος. Ο Κύπριος οινοποιός με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια στον ελληνικό αμπελώνα επιχειρεί δυναμικό άνοιγμα στους εύρωστους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι «διψούν» για νέες και ποιοτικές γεύσεις.

    Αρωγό στην προσπάθειά του αυτή έχει τον επιχειρηματία Παύλο Κοντομίχαλο, ο οποίος δουλεύει πάνω από δύο δεκαετίες στην Κίνα μέσω της Hellas Groupστους τομείς της ελληνικής φιλοξενίας, της γαστρονομίας και του πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντομίχαλος συμμετέχει στη χρηματοδότηση της νέας μεγάλης επένδυσης του Κτήματος Τσελεπού για τη δημιουργία νέου βιοκλιματικού οινοποιείου στη Νεμέα.

    Η παραπάνω επένδυση είναι ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, και γίνεται για την παραγωγή κρασιών που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε Κινέζους, οι οποίοι αναζητούν την καινοτομία και είναι διατεθειμένοι να την πληρώσουν…

    Όπως λέει ο κ. Γιάννης Τσέλεπος, η απήχηση των κρασιών που παράγει στη Νεμέα αλλά και στη Σαντορίνη αυξάνεται μεταξύ των Κινέζων χρόνο με τον χρόνο και δείχνουν να έχουν σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

    Ο Κύπριος οινοποιός που διαθέτει οινοποιεία σε Νεμέα και Σαντορίνη επισημαίνει πως η ιστορία έχει δείξει ότι η αγορά της Κίνας θέλει υπομονή καθώς δεν προσφέρεται για γρήγορες αποδόσεις. «Χρειάζεται χρόνια για να χτίσεις μια καλή θέση. Στην Κίνα δεν πρέπει να βιαζόμαστε», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ δεν πτοείται από τα μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα που έχουν να επιδείξουν οι Έλληνες οινοποιοί στην αχανή χώρα…

    Ο ίδιος επισημαίνει πως η Κίνα και γενικότερα η Ασία παραμένει μια περιοχή με τεράστιες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα και ειδικά για το ελληνικό κρασί, υπό την προϋπόθεση ότι θα «ποντάρει» στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσέλεπο, για να έχει τύχη το ελληνικό κρασί στις διεθνείς αγορές πρέπει να ακολουθήσει τα πετυχημένα παραδείγματα της Αυστρίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες επένδυσαν στην ποιότητα και σήμερα τα κρασιά τους κάνουν θραύση στις διεθνείς αγορές.

    «Μπορούμε να βρεθούμε μέσα στους ποιοτικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά του κρασιού. Αρκεί να ακολουθήσουμε μια εθνική στρατηγική και να έχουμε την Πολιτεία στο πλευρό μας», υπογραμμίζει προσθέτοντας πως σήμερα ο κλάδος υποφέρει από την υπερφορολόγηση και τα υψηλά επιτόκια.

     

    Who is Who

    O Γιάννης Tσέλεπος σπούδασε οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Nτιζόν απ’ όπου αποφοίτησε το 1979. Aφού εργάστηκε σε οινοποιεία της Bουργουνδίας, επέστρεψε στην Eλλάδα για να εγκατασταθεί στην περιοχή της Mαντινείας Αρκαδίας, τα κρασιά της οποίας έκτοτε οινοποιεί ανελλιπώς. Το 1989 ίδρυσε την Τσέλεπος Οινοποιητική και έχει τη γενική διεύθυνση.

    Πέρα από το βιοκλιματικό οινοποιείο στη Νεμέα, η εταιρεία του κ. Τσέλεπου προγραμματίζει μέσα στην επόμενη τριετία την κατασκευή νέου οινοποιείου στην Κάναβα της Σαντορίνης, την επέκταση του οινοποιείου στο Κτήμα της Τεγέας, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και την αγορά νέων αμπελώνων, έκτασης 100 στρεμμάτων.

    Παράλληλα, σχεδιάζει τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της με premium κρασιά από τις ΠΟΠ ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ασύρτικο και από επιλεγμένα αμπελοτόπια.

    Συνολικά το επενδυτικό πλάνο της επόμενης τριετίας είναι ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, και στόχο έχει την αύξηση του τζίρου σε 5 εκατ. ευρώ και την επίτευξη καθαρών κερδών στο 20% του τζίρου.

    Να σημειωθεί πως η οικογένεια του κ. Τσέλεπου ελέγχει συνολικά τρία κτήματα στη Μαντίνεια, τη Νεμέα και τη Σαντορίνη ενώ 1 στα 2 κρασιά που παράγει η Τσέλεπος Οινοποιητική εξάγονται σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ-Κονγκ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρωσία και άλλες.



    ΣΧΟΛΙΑ