• Business

    Γ. Περιστέρης: Οι τρικλοποδιές στον mr HERON

    Γιώργος Περιστέρης

    Γιώργος Περιστέρης. Από την υπογραφή των συμβολαίων για την εξαγορά του 25% της ΗΡΩΝ ΙΙ από την θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ (QPI) έναντι 58 εκατ. δολαρίων


    Πόσο ελκυστική είναι η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και κατά πόσον η ΗΡΩΝ θα ικανοποιήσει τις επενδυτικές προσδοκίες του επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη; Ο Ήρων ήταν μηχανικός και γεωμέτρης. Έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η πιο διάσημη εφεύρεση του είναι η ατμομηχανή. Δεν είναι εξακριβωμένο εάν έζησε τον 1ο π.Χ ή τον 1ο μ.Χ αιώνα. Οι μελετητές τον εντάσσουν χρονικά σε περιόδους που κυμαίνονται μέσα σε διαστήμα μεγαλύτερο των τεσσάρων αιώνων. Ένα τέτοιο πολύπλοκο ηρώνειο ζήτημα αντιμετωπίζουν και οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική αγορά ενέργειας που εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

    Με τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς τη ΔΕΗ να ανέρχονται σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, οι “τρικλοποδιές” που βάζει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προβληματίζουν τον Γ. Περιστέρη που έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ΗΡΩΝ. Αγκάθι αποτελούν οι πρακτικές της ΔΕΗ που επιδιώκουν να εμποδίσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτής τους.
    Σε αυτό τον πόλεμο , οι ιδιώτες πάροχοι είναι ενωμένοι.

    H θυγατρική των ΕΛΠΕ και της Ιταλικής Edison, Elpedison, η HΡΩΝ του ομίλου ΤΕΡΝΑ και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου θεωρούν ότι δεν πρέπει να δυσχεραίνεται ο καταναλωτής να αλλάξει πάροχο στην περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο. Η ΔΕΗ, που κατέχει δεσπόζουσα θέση , επιθυμούσε την απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, χωρίς πρώτα να έχει εξοφληθεί ο προηγούμενος πάροχος και προειδοποιεί για φαινόμενα Energa και Hellas Power. Και η ΡΑΕ προ ολίγων ημερών την δικαίωσε οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ  του το mononews.gr

    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα
    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα

    ΗΡΩΝ: Μαγνήτης ξένων ομίλων
    Με την υποστήριξη στο μετοχικό κεφάλαιο από τρεις μεγάλους ομίλους, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%), την GAZ DE FRANCE SUEZ (50%) και την QATAR PETROLEUM INTERNATIONAL (25% της ΗΡΩΝ ΙΙ), οι φιλοδοξίες για είναι μεγάλες. Στρατηγική συνεργασία έχει και με την BMW που ως αντικείμενο έχει την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας στους νέους ιδιοκτήτες BMW i3, η οποία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες έως και για 100.000 χλμ.
    Ο όμιλος των εταιρειών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ ήδη από το 1998 έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην αγορά της παραγωγής ενέργειας αναπτύσσοντας τα πρώτα του αιολικά πάρκα, ενώ συνέχισε το 2004 το ευρύ επενδυτικό του πρόγραμμα στον χώρο των θερμικών εργοστασίων με την κατασκευή μονάδας 147 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η ΗΡΩΝ, με δυο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 600 MW, έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Γιώργος Περιστέρης : Ο επίμονος μεγαλοκατασκευαστής
    Ο επιχειρηματίας αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πόλους της οικονομικής ζωής της χώρας. Έχοντας ξεπεράσει με ολύμπια ψυχραιμία, για όσους τον γνωρίζουν από κοντά, τη διετία 2011-2012 όταν η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο ταμπλό του Χρηματιστήριου άγγιξε τα 50 σεντς, έχει φιλοσοφήσει την ελληνική πραγματικότητα.

    Μαζί με τον συνέταιρό του και πρόεδρο της εταιρίας, Νικόλα Κάμπα στο στρατηγείο τους στη λεωφόρο Μεσογείων 85 καταστρώνουν τα σχέδια τους. Οι δύο πολιτικοί μηχανικοί, χωρίς να κοιτούν τα ρολόγια τους, συζητούν ατελείωτες ώρες για το μέλλον του ομίλου που απασχολεί 5000 εργαζομένους ανά τον κόσμο. Βασικός τους στόχος είναι η αναπλήρωση των χαμένων εσόδων από την Ελλάδα, καθώς στη διάρκεια του τελευταίου έτους προχώρησαν ελάχιστοι διαγωνισμοί στη χώρα μας και οι συνολικές οφειλές του δημοσίου για τιμολογημένες εργασίες μόνο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ.

    Το ¨όνειρο¨ της πράσινης ανάπτυξης
    Ο κ.Περιστέρης πίστεψε στο σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη που είχε κάνει “σημαία” της πολιτικής του ο Γ.Παπανδρέου. Με ισχυρές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρναγε συχνά το κατώφλι του Yπουργείου Περιβάλλοντος, επί εποχής Μπιρμπίλη. Μάλιστα δύο ανώτατα στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχαν τοποθετηθεί σε νευραλγικές θέσεις υπουργείων που είχαν άμεση σχέση με τις κατασκευές και την ενέργεια.

    Άλλα περίμενε και άλλα έγιναν. Η απογοήτευσή του ήταν τόσο μεγάλη που δεν δίστασε να εκφράσει την σφόδρα κριτική του σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Στους επιχειρηματικούς κύκλους θα μείνει αξέχαστη η συνέντευξη του στους New York Times στα μέσα του 2011.
    Ο αμερικανός αρθρογράφος αναφέρει :¨Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης θέλησε να επενδύσει κεφάλαια σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σκέφτηκε ότι θα γινόταν δεκτός με ανοιχτές αγκάλες. Αποδείχτηκε όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πως θα μπορούσε εκείνη να «τρέξει» καλύτερα τις διαδικασίες».

    Από τότε ο μεγαλοκατασκευαστής αλλάζει στρατηγική αφήνοντας στην άκρη της πολιτικές διασυνδέσεις και κάνοντας στροφή στους ξένους ομίλους.
    Ο κ. Περιστέρης ευέλικτος και διορατικός, στράφηκε με την πρώτη ευκαιρία στα ξένα funds για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του ομίλου. Το αµερικανικών συµφερόντων fund York Capital Management τοποθέτησε 100 εκατ. ευρώ.
    Μόνο το τελευταίο δίμηνο ο Mister ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υπογράψει έργα μισού δισεκατομμυρίου στην περιοχή του Καταρ , αντισταθμίζοντας μέρος εσόδων από την ελληνική αγορά δημοσίων έργων που επικρατεί η απόλυτη ανομβρία.



    ΣΧΟΛΙΑ