• Business

    Γ. Περιστέρης: “Εγκλωβισμένη η αιολική ενέργεια στη γραφειοκρατία και τις ανεπάρκειες του θεσμικού πλαισίου”

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Συνέντευξη τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Αιολικής Ενέργειας στις 15 Ιουνίου παραχώρησαν σήμερα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών  ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας  (ΕΛΕΤΑΕΝ) στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την αγορά

    Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του ΕΣΗΑΠΕ Γ. Περιστέρης μίλησε αναλυτικά για τη μεγάλη πρόκληση για    καθαρή  ενέργεια  και την ανάγκη μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ. Αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα της αγοράς και στην ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα ώστε να αξιοποιήσει το ισχυρό ελληνικό αιολικό δυναμικό και να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις 8 δισ. που απαιτούνται την επόμενη πενταετία.

    “Υπάρχει ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης επενδύσεων σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους: τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση  και τις διασυνδέσεις. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και “μπαταρία” του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας” τόνισε ο κ. Περιστέρης.

    Εκπρόσωποι των ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ αναφέρθηκαν στα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται και στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

    Οι αναγκαίες πολιτικές περιλαμβάνουν:

    – την προώθηση των μεγάλων αιολικών επενδύσεων στη ξηρά και τη θάλασσα και της αποθήκευσης
    – τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις
    – τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, της ψύξης-θέρμανσης και των λοιπών τομέων της οικονομίας
    – την ουσιαστική απελευθέρωση και την αποτελεσματική λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας
    – την προώθηση δράσεων διαχείρισης ζήτησης, αποκεντρωμένης αποθήκευσης, έξυπνων δικτύων κλπ.

    Όλα αυτά απαιτούν συνεργασία της Κυβέρνησης με τον κλάδο.

    Τι ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση

    Κινήσεις συμβολικές αλλά και ουσιαστικές, περιμένει η αγορά των ΑΠΕ να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ κ Π. Λαδακάκο  θα μπορούσαν άμεσα εντός των πρώτων μηνών .

    1.Να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, διότι πρόκειται πλέον για μια παράλογη φορολόγηση που ποινολογεί τις επιχειρήσεις για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος τους θέτει.

    2.Να υπάρξει παράταση των όρων σύνδεσης ώριμων επενδύσεων.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία, αλλά και οι διοικητική αδυναμία να βοηθηθούν οι επενδύσεις.

    “Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στη γραφειοκρατία και τις ανεπάρκειες του θεσμικού πλαισίου. Ο επιχειρηματικός, επιστημονικός και τεχνικός κόσμος της χώρας είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, σε πνεύμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να απελευθερώσουμε δυνάμεις που θα μας πάνε μπροστά. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι αιολικές επιχειρήσεις απέδειξαν ότι μπορούν να ενισχύουν με τις επενδύσεις τους της εθνική οικονομία. Αυτό θέλουμε να πολλαπλασιαστεί” τόνισε ο κ. Περιστέρης.

    “Καλούμε τα κόμματα και τη νέα Κυβέρνηση να συνεργαστούμε  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και το κράτος να μας ελέγχει με βάση σαφείς και ισότιμους κανόνες, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος τη ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος.



    ΣΧΟΛΙΑ