• Business

    Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Θα γίνουν 25 δισ. επενδύσεις στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία


    “Η ενέργεια είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά στην Ελλάδα,  που θα συγκεντρώσει επενδύσεις της τάξης των 25 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία”, σημείωσε ο Παύλος Μυλωνάς Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στο συνέδριο SouthEast Europe Energy Forum. Ειδικότερα, ανέφερε, ότι εκτιμά ότι θα επενδυθούν 10 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στις ΑΠΕ, 10 δισ. στις διασυνδέσεις  και 5 δισ. σε άλλους τομείς.

    “Τα τελευταία χρόνια έγινε φανερό ότι πρέπει να κάνουμε μια στροφή από τη λιγνιτική ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο, αφού η εξάρτηση από τη λιγνιτική ενέργεια, λόγω της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων, από ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μειονέκτημα”.

    Ωστόσο, τόνισε  “τα μεγάλα ενεργειακά projects είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από οποιαδήποτε τράπεζα, καθώς χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν και έχουν πολλές αβεβαιότητες και πολιτικά και γεωπολιτικά και κοινωνικά ρίσκα. Οι τράπεζες που είναι υγιείς και έχουν την εξειδίκευση που απαιτείται μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση και στο πλαίσιο αυτό η Εθνική τράπεζα είναι προσανατολισμένη στη χρηματοδότηση των ενεργειακών projects, γιατί διαθέτει τη δυνατότητα και την εξειδίκευση που απαιτείται. Για την τράπεζα είναι στρατηγική προτεραιότητα η χρηματοδότηση του κλάδου και ήδη έχει χρηματοδοτήσει τα πιο σημαντικά projectsκαι συνολικά τον κλάδο με 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% αφορά τις ΑΠΕ.

    Καταλήγοντας σημείωσε ότι η ενέργεια είναι ένας κλάδος κλειδί για την ανάπτυξη, που έχει σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία, ένας δυναμικός και εξαγωγικός κλάδος που μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ