• Business

    G-Cloud: Το «υπερ-όπλο» που θα μειώσει το κόστος του Δημοσίου έως και 80%

    Åðßóêåøç ôçò õðïõñãïý ÄéïéêçôéêÞò Áíáóõãêñüôçóçò, ¼ëãáò Ãåñïâáóßëç óôéò åãêáôáóôÜóåéò ôïõ Kõâåñíçôéêïý Yðïëïãéóôéêïý ÍÝöïõò – Government Cloud (G-Cloud) ôçò Êïéíùíßáò ôçò Ðëçñïöïñßáò AE, ôçí ÔåôÜñôç 14 Öåâñïõáñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)


    Το στοίχημα οι φορείς του δημοσίου να πάψουν να λειτουργούν με τη λογική του …προηγούμενου αιώνα (όλες οι υποδομές εντός του χώρου τους) έχει να κερδίσει το G-Cloud, έργο συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ, που υλοποίησε και έθεσε σε λειτουργία η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης.

    Αν και οι δημιουργοί του αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για το ύψος της εξοικονόμησης το παράδειγμα ενός και μόνο οργανισμού δείχνει πως η οικονομία κλίμακος φθάνει και το 80%, για όσους οργανισμούς του δημοσίου μεταφέρουν τα πληροφοριακά τους συστήματα στο G-Cloud.

    Το παράδειγμα του ΟΓΑ, οργανισμός που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε την ασφάλιση των αγροτών και ο οποίος από την επόμενη Παρασκευή μετατρέπεται σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του, Νίκο Βιταντζάκη, η απόφαση για την ανανέωση των υποδομών του ΟΠΕΚΑ, αν αναπτύσσονταν in house, έφτανε τις 540 χιλ. ευρώ και έπεσε μετά την απόφαση μεταφοράς στο G CLoud στις 134 χιλ. Την ίδια στιγμή ένα φορέας του δημοσίου για να προχωρήσει στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο για να λάβει αποφάσεις με διαβουλεύσεις και διαγωνισμούς και αυτό αν δεν υπάρξουν ενστάσεις. Η λύση της ΚτΠ υλοποιείται μέσα σε ένα μήνα.

    Κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του G-Cloud χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Γιάννης Δερμιτζάκης σημείωσε ότι το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος μπορεί να φιλοξενήσει 10άδες κρίσιμα Πληροφορικά Συστήματα Δημόσιων Φορέων. Πρακτικά, σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη το G-Cloud δύναται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του δημόσιου τομέα επιφέροντας σημαντική μείωση δαπανών.

    Το έργο υλοποίησαν οι εταιρείες Intrasoft Intermational, IBM, Intracom και Άκτωρ. Σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακής υποδομής και επικοινωνίας με το διαδίκτυο, χρησιμοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Το συνολικό εύρος ζώνης (Bandwitdh) είναι της τάξης του 1Gbps. Εντός του 2018 αυτό θα παρέχεται σε διάταξη υψηλής διαθεσιμότητας (failover) μέσω δυο διαφορετικών οπτικών ινών και με αναβαθμισμένη ταχύτητα μέχρι 10 Gbps.

    Η απρόσκοπτη λειτουργία των φιλοξενούμενων Πληροφορικών Συστημάτων στο G-Cloud είναι εγγυημένη με Συμβόλαιο Εγγύησης από την ΚτΠ η οποία σχεδιάζει ήδη την άμεση προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ (Χώρος ψηφιακής αποθήκευσης – Μνήμες Εξυπηρετητών – Θύρες Δικτυακών Συστημάτων – Λειτουργικότητα Συσκευών και διαθεσιμότητα Ασφαλείας -Υπηρεσίες Επιτόπιας Υποστήριξης), ενώ για την επόμενη διετία 2018-2020 την επέκταση παρεχόμενων υπηρεσιών με προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

    Μέχρι στιγμής το G-Cloud χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Διαύγεια, το Portal Digital Champion, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων και το Σύστημα υπολογισμού χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ οικισμών και η προσπάθεια είναι να πειστεί το σύνολο του δημοσίου τομέα να μεταβεί στο κεντρικό αυτό σύστημα που εξοικονομεί σημαντικούς πόρους.



    ΣΧΟΛΙΑ