• Business

    Γ. Χριστοδουλάτος: Ψάχνει αγοραστή για το παλαιότερο πλοίο της η Ikaros Shipping


    Την πώληση του παλαιότερου πλοίου της, του χωρητικότητας 50.000 dwt bulker Ken Sirius (κατασκευής 2003) φέρεται να επιδιώκει η ναυτιλιακή εταιρεία Ikaros Shipping & Brokerage, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χριστοδουλάτου.

    Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και η πώληση του πλοίου τελεσφορήσει, θα είναι η πρώτη φετινή πώληση για την εταιρεία. Τον Αύγουστο του 2016 η Ikaros Shipping είχε πουλήσει το χωρητικότητας 46.000 dwt πλοίο Ken Cape (κατασκευής 1999) έναντι 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζική εταιρεία. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών έκτοτε φέρνει τη σημερινή αξία του πλοίου κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

    Πληροφορίες που επικαλείται το TradeWinds αναφέρουν ότι το Ken Sirius μπορεί να πουληθεί έναντι 7 με 7,5 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο είχε αποκτηθεί τον Μάιο του 2006 έναντι 31,9 εκατ. δολαρίων από ιαπωνική ναυτιλιακή και απέφερε σημαντικά έσοδα στην Ikaros Shipping για δυόμισι χρόνια, μέχρι την κατάρρευση της αγοράς.

    Παράλληλα, η Ikaros φέρεται να έχει παραγγείλει ένα νεότευκτο bulker χωρητικότητας 63.000 dwt στα ιαπωνικά ναυπηγεία Iwagi Zosen.

    Ποια είναι η Ikaros Shipping

    Η Ikaros Shipping & Brokerage Co. Ltd (ISBC) ιδρύθηκε το 1985 από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο, ο οποίος βρίσκεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία από το 1964. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο ξηρό φορτίο, διαθέτοντας έναν σύγχρονο στόλο απότελούμενο από συνολικά οκτώ πλοία Handysize, Handymax, Supramax και Ultramax, με μέση ηλικία τα έξι χρόνια.

    Το πρώτο πλοίο της εταιρείας ήταν το Ken Sea, χωρητικότητας περίπου 17.000 dwt, και ακολούθησαν οι αγορές αρκετών ακόμα πλοίων, πάντα ιαπωνικής κατασκευής, με την Ikaros να αναπτύσσεται σταθερά, πετυχαίνοντας πολλές συμφωνίες κυρίως με ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν μεταξύ Ιαπωνίας και Περσικού Κόλπου.

    Η Ikaros είναι γνωστό ότι συνηθίζει να “ξεφορτώνεται” τα παλιά της πλοία όταν αυτά φτάνουν σε ηλικία 14-16 ετών, ώστε να μειώνεται ο μέσος όρος της ηλικίας του στόλου της, και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται η σχεδιαζόμενη πώληση του Ken Sirius, που μετρά 14 χρόνια ζωής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λ. Πατίτσας: Μπάσιμο της Atlas Maritime στο pool V8 της Navig8

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελίνα Τραυλού: Ο πόλεμος και οι νέες στρατηγικές κινήσεις της γνωστής εφοπλίστριας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί Αγγελικούσης, Φαφαλιός και Πολέμης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ