• Business

    Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): «Κοιτάξτε αλλού για την ακρίβεια στα καύσιμα, όχι στην αισχροκέρδεια»

    ΕΛΙΝΟΙΛ: Με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων στο α΄ εξάμηνο

    Γιάννης Αλιγιζάκης, CEO Ελινόιλ


    Σε άλλες αιτίες και όχι στην αισχροκέρδεια θα πρέπει να αναζητηθεί το φαινόμενο της ακρίβειας των καυσίμων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελινόιλ και γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

    Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνει πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δεν τίθεται θέμα αισχροκέρδειας όπως πολλοί πιστεύουν και τονίζει πως αυτή τη στιγμή πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών «δουλεύουν» με μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με πέρυσι.

    Σημειώνει μάλιστα πως έρευνα του ΣΕΕΠΕ σε δυο πολύ τουριστικά νησιά με έντονο ανταγωνισμό, την Νάξο και την Πάρο έδειξε πως οι απόλυτες τιμές στην αντλία είναι μεγαλύτερες μόλις κατά 5% και 7%, αντίστοιχα απ’ ότι πέρυσι παρότι την ίδια ώρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 44%.

    Για τον κ. Αληγιζάκη, η «πηγή του κακού» εντοπίζεται στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στο υψηλό μεταφορικό κόστος και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, και όχι στην αισχροκέρδεια, η οποία όπως λέει είναι το τελευταίο που θα πρέπει να κοιτάξει κανείς. Ωστόσο, προσθέτει, ότι εάν εντοπισθεί κάπου ένα τέτοιο φαινόμενο θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά.

    Ο έμπειρος μάνατζερ υπογραμμίζει πως ανοδικές τάσεις παρατηρούνται εδώ και δυο μήνες και πως η ακρίβεια δεν είναι τωρινή, σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες και αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Πιστεύει πάντως ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μεταβατική και αργά ή γρήγορα η αγορά θα σταθεροποιηθεί.

    Από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται προβληματισμένος και για την πορεία της κατανάλωσης, λέγοντας πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ειδικά στις βενζίνες η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς ακόμη και τον Ιούλιο όπου η τουριστική κίνηση κορυφώνεται οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 4%. Ανάλογη είναι η εικόνα και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, όπου παρατηρείται πτώση σε όλες τις κατηγορίες καυσίμων (βενζίνες και diesel).

    Εάν το σκηνικό δεν αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες τότε σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελινόιλ είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει ένας νέος κύκλος λουκέτων σε πρατήρια και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

    «Η κατάσταση στον κλάδο είναι οριακή. Με δεδομένο ότι η κατανάλωση έχει πέσει 8,5% από την αρχή του έτους και συνολικά 43% από την έναρξη της κρίσης τότε πολύ φοβάμαι ότι εάν συνεχισθεί η πτωτική πορεία θα ξαναδούμε λουκέτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρθρο παρέμβαση: Οι «ηλίθιοι» φοροφυγάδες της Μυκόνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση mononews: Είσοδος της Burger King στην Ελλάδα – Στο αεροδρόμιο της Ρόδου το πρώτο κατάστημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα παρέμβαση Θ. Λιακουνάκου για τη Euromedica: «Τα αρπακτικά του Farallon θα μας βρουν απέναντί τους στις δικαστικές αίθουσες»



    ΣΧΟΛΙΑ