• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: Option στην Okeanis Eco Maritime για δύο νεότευκτα τάνκερ

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής


    Την option απόκτησης δύο νεότευκτων τάνκερ απέκτησε η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου

    Πρόκειται για δύο πλοία τύπου suezmax, τα οποία έχει παραγγείλει η οικογένεια Αλαφούζου μέσω της άλλης εταιρείας της, Kyklades Maritime, αναφέρουν πληροφορίες. Τα δεξαμενόπλοια θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries, θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers και θα παραδοθούν το τρίτο τρίμηνο του 2020.

    Mε την option, ο πρόεδρος της Okeanis, Γιάννης Αλαφούζος, δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα να αποκτήσει τα δύο πλοία στην τιμή αγοράς τους.

    Η απόφαση να δοθεί στην Okeanis το δικαίωμα απόκτησης των συγκεκριμένων πλοίων ήταν ομόφωνη από το ΔΣ της και μπορεί να το ασκήσει οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2019. Στην περίπτωση που δεν το ασκήσει, θα λάβει ημερήσια αμοιβή 600 δολαρίων για κάθε πλοίο για την εμπορική διαχείριση τους, όταν παραδοθούν.

    Ο Πρόεδρος και CEO της Okeanis Eco Tankers, Γιάννης Αλαφούζος σχολίασε μεταξύ άλλων: “Το διοικητικό συμβούλιο έχει την ομόφωνη άποψη ότι ο στόλος της εταιρείας βρίσκεται ήδη σε καλή θέση – όσον αφορά το μέγεθος, τη σύνθεση, την ηλικία και την αύξηση της έκθεσης στη spot αγορά – ώστε να αξιοποιήσει την ισχυροποίηση της αγοράς δεξαμενόπλοιων και ότι συνεπώς δεν δικαιολογείται περαιτέρω ανάπτυξη της στην παρούσα φάση.”

    Και συμπλήρωσε: “Παρόλα αυτά, ως επικεφαλής της εταιρείας, έχω χορηγήσει σε αυτήν την επιλογή να αποκτήσει τα εν λόγω πλοία από την προσωπική μου εταιρεία στην τιμή που αναφέρεται στη συμφωνία ανάθεσης κατασκευής τους, ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη σημαντική έκθεσή της στην αναπτυσσόμενη αγορά των δεξαμενόπλοιων, χωρίς κόστος. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση της Okeanis να ασκήσει ή να μην ασκήσει την option θα είναι οι  συνθήκες της αγοράς, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων και το κόστος κεφαλαίου της, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.”

    Σημειώνεται ότι η οικογένεια Αλαφούζου έχει ποσοστό σχεδόν 55% στην Okeanis Eco Tankers, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Όσλο. Ο στόλος της αποτελείται από τρία τάνκερ aframaxes και τέσσερα suezmaxes, ενώ έχει υπό κατασκευή οκτώ VLCCs, τα οποία θα παραλάβει μέχρι το τέλος του 2019.

    Nissos Schinoussa

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Β. Βαρδινογιάννης: Με δύο κινήσεις η Avin International αντικατέστησε παλιό τάνκερ με ένα νεότερο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Γ. Αγγελικούσης: Συμφωνία της Maran Gas με τον ιαπωνικό κολοσσό JERA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Π. Παππάς: Γιατί ακύρωσε η Star Bulk την option για τέσσερα capesizes

     



    ΣΧΟΛΙΑ