• Ναυτιλία

    Β. Βαρδινογιάννης: Με δύο κινήσεις η Avin International αντικατέστησε παλιό τάνκερ με ένα νεότερο

    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. Motor Oil


    Δύο κινήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες πραγματοποίησε στην αγορά των μεταχειρισμένων τάνκερ η ναυτιλιακή Avin International, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα παλιό τάνκερ παραγώγων της με ένα πολύ νεότερο πλοίο.

    Σύμφωνα με Έλληνες ναυλομεσίτες, η Avin αγόρασε το πλοίο Ariake Maru (χωρητικότητας 47.200 dwt, κατασκευής 2009) έναντι περίπου 13,6 εκατ. δολαρίων, ενώ τον περασμένο μήνα άλλοι ναυλομεσίτες ανέφεραν ότι η εταιρεία είχε πουλήσει το πλοίο Vera Cruz (χωρητικότητας 47.200 dwt, κατασκευής 1999) σε εταιρεία από το Κατάρ έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων. Στο Vera Cruz είχε μπει πωλητήριο ήδη από το καλοκαίρι του 2018.

    Σημειώνεται ότι και τα δύο πλοία είναι ιαπωνικής κατασκευής: Το Ariake Maru κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Shin Kurushima, ενώ το Vera Cruz είναι προϊόν της Onomichi Shipbuilding.

    Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δύο κινήσεις της Avin, το Vera Cruz θα είναι το δέκατο πλοίο κατασκευής προ του 2000 που αποχωρεί από τον στόλο της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια. Συμπεριλαμβανομένου και του Vera Cruz, ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων που έχει πουλήσει σε αυτό το διάστημα η Avin ανέρχεται στα 23 χρόνια, ενώ η εταιρεία έχει αποκομίσει από τις πωλήσεις τους περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια. Κατά την ίδια περίοδο, έχει δαπανήσει πάνω από 190 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει 13 τάνκερ με μέση ηλικία 13 ετών, αν συνυπολογιστεί και η απόκτηση του Ariake Maru.

    Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όλα τα προηγούμενα πλοία πωλήθηκαν προς διάλυση, και μόνο το Vera Cruz πωλείται προς περαιτέρω απασχόληση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ευ. Πιστιόλης: Συμφωνία ναύλωσης της Top Ships με τη Shell

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Α. Φράγκου: Η Navios Acquisition πούλησε πλοίο 19 ετών σε συμφέρουσα τιμή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Π. Παππάς: Γιατί ακύρωσε η Star Bulk την option για τέσσερα capesizes



    ΣΧΟΛΙΑ