• Business

    FT: Τι δείχνει η συμφωνία KKR (Pillarstone) – τραπεζών για τη Notos Com

    • NewsRoom


    Στη συμφωνία του αμερικανικού private equity group KKR με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες για τη Notos Com αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία που συνάπτει ο αμερικανικός όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα. Κίνηση που, όπως επισημαίνουν οι FT, δείχνει πώς οι ελληνικές τράπεζες ανταποκρίνονται στις πιέσεις που δέχονται από τις ρυθμιστικές Αρχές προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα δάνεια» που βαρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη κάνει ευκολότερη την εκκαθάριση των ισολογισμών τους.

    Η πλατφόρμα Pillarstone της KKR, η οποία δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για να επενδύει σε εταιρείες που βρίσκονταν στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» των ιταλικών τραπεζών, «κυνηγά» παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα από τότε που πήρε άδεια στη χώρα και επένδυσε στον φαρμακευτικό όμιλο της ΦΑΜΑΡ πέρυσι, επισημαίνουν επίσης οι FT.

    H Pillarstone διαχειρίζεται ήδη «κόκκινα δάνεια» συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και συμφώνησε να εξυπηρετήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 150 εκατ. ευρώ προς τη Notos Com Holdings – δάνεια που είχαν δοθεί στην εταιρεία από τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

    Η Pillarstone και οι τέσσερις τράπεζες θα διοχετεύσουν επίσης στην εταιρεία νέα κεφάλαια ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 100 δισ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πρέπει να μειωθούν στα 65 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.

    Το deal για τη Notos Com δείχνει επίσης ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ρυθμιστικές Αρχές στις τράπεζες της Ευρωζώνης για τα «κόκκινα δάνεια» και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχουν αρχίσει να παράγουν αποτελέσματα.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), το συνολικό «απόθεμα» των «κόκκινων δανείων» των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί πάνω από 30% μέσα σε τρία χρόνια και, συγκεκριμένα, από 1,12 τρισ. σε 813 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να… μπαίνουν στον χορό ουσιαστικά πέρυσι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Notos Com: O Μιχάλης Παπαέλληνας σε κρίσιμο ρόλο για την επόμενη ημέρα της εταιρίας



    ΣΧΟΛΙΑ