• Business

    «Φωτιά» σε ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δάση – Γιατί έρχονται μεγάλα πρόστιμα

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Αιφνιδιασμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε δασικές περιοχές προκαλεί ο πρόσφατος κανονισμός αντιπυρικής προστασίας, καθώς τους δίνει πολύ στενά περιθώρια προκειμένου να συνταχθεί η απαραίτητη τεχνική έκθεση.

    Επίσης, αρκετό σκληρό φαίνεται πως είναι το πλαίσιο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, το οποίο εκτός από πρόστιμα μπορεί να επιφέρει και ποινές φυλάκισης.

    Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας εξέδωσε στις 15 Μαρτίου την  «εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», η οποία δίνει ένα αρκετά αυστηρό και πιεστικό χρονικό πλαίσιο προκειμένου συνταχθεί το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης.

    Το υπουργείο, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, δίνει μόλις λίγες ημέρες περιθώριο, δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου, για να γίνουν τα παραπάνω, γεγονός και το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων.

    Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Το μέτρο αυτό  αφορά όσους διαμένουν σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

    Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξέδωσε ανακοίνωση περί του ζητήματος στην οποία κάνει λόγο για απόλυτο αιφνιδιασμό, ενώ τονίζει ότι εκατομμύρια  ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και θα τους επιβληθούν εξοντωτικές ποινές.

    Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι χρονικές υποχρεώσεις είναι ανεφάρμοστες και στόχος είναι οι ιδιοκτήτες να σηκώσουν την ευθύνη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Τα πρόστιμα και οι ποινικές συνέπειες

    Η υποβολή της τεχνικής έκθεσης μαζί με τα μέτρα προληπτικής προστασίας που αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο  στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης, επιφέρει τσουχτερά οικονομικά πρόστιμα, αλλά και ποινικές κυρώσεις όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

    Αναλυτικότερα, στο ενδεχόμενο μη τήρησης του κανονισμού επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα, τα οποία θα αποτελέσουν έσοδα των οικείων δήμων:

    • Πρόστιμο που θα ξεκινάει από τα 250 ευρώ. Αυτό θα αφορά τη μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης των απαιτούμενων μέτρων από τεχνικό επιστήμονα. Το πρόστιμο για τα χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα θα ορίζεται 0,10 ευρώ για κάθε τ.μ. του ακινήτου, για τα μεσαίας στα  0,30 ευρώ ανά τ.μ. και τα ιδιαίτερα υψηλής στα 0,40 ευρώ. Πριν την επιβολή του προστίμου αυτού  θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύσταση εντός του πρώτου μήνα για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και εντός του δεύτερου μήνα για τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.
    • Το παραπάνω πρόστιμο δεν αυξάνεται εφόσον διαπιστωθεί ότι ιδιοκτήτης έχει συμμορφωθεί εντός διμήνου.
    • Αν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις και εκθέσεις αλλά διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα τότε το πρόστιμο είναι το 50% των προστίμων που προβλέπονται ανά τετραγωνικό μέτρο.
    • Λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία μετά από σύσταση και δίμηνο περιθώριο αν δεν διορθωθούν επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ. Αν  διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στην τεχνική έκθεση μέτρα πυροπροστασίας επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
    • Η μη υποβολή της ετήσιας δήλωσης ιδιοκτήτη για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων θεωρείται παράλειψη και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

    Επιπλέον όσον αφορά τους καθαρισμούς των οικοπέδων σε περιοχές κοντά σε δάση επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

    • Πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και συνιδιοκτήτη, ενώ θα επωμίζεται και το κόστος καθαρισμού που ανέλαβε ο Δήμος.
    • Πρόστιμο 54000 ευρώ και διετής φυλάκιση σε ενδεχόμενο ψευδούς δήλωσης.

    Διαβάστε επίσης

    Συνεχίζεται ο πόλεμος Ταγαρά-Κωνσταντέλλου-Κονδύλη για το ύψος των κτιρίων και τις οικοδομικές άδειες

    Ποια είναι η ιταλική εταιρεία που θα φέρει 200 λεωφορεία στην Ελλάδα – Η σχέση με το «διαπλεκόμενο» Τούρκο μεγιστάνα

    Υπ. Υποδομών: Νέα παράταση για ΣΔΙΤ 694 εκατ. ευρώ – Ποιοι όμιλοι τα διεκδικούν



    ΣΧΟΛΙΑ