Business

Folli Follie: Το χρονοδιάγραμμα με τους ομολογιούχους, η εμπορική πολιτική και η «αποκάλυψη» για τα καταστήματα

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κουτσολιούτσος Folli Follie

Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


Το πόρισμα της PwC για τον ισολογισμό του 2018 εκτός από τις παραλείψεις, τις ανούσιες συναλλαγές και τα διάτρητα συστήματα ελέγχου, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητά της Folli Follie να συνεχίσει να λειτουργεί. Και αυτό γιατί η πολύπαθη εταιρεία δεν έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλα μέρη.

Πού βρίσκεται λοιπόν η πολυσυζητημένη συμφωνία εξυγίανσης, η οποία φέρει την κατ’ αρχήν έγκριση των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου για την χρήση του 2018, η εταιρεία εκτιμά πως εντός των επομένων ημερών θα εκκινήσει τη διαδικασία πρόσκλησης των ομολογιούχων πιστωτών της σε συναίνεση επί των τελικών όρων της ανωτέρω συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία – εφόσον εγκριθεί από τις οικείες γενικές συνελεύσεις – θα υποβληθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προς επικύρωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί όροι εξυγίανσης της Εταιρείας, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στο από 14 Φεβρουαρίου 2020 Restructuring Term Sheet εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά πλειοψηφίας από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών της Εταιρείας στις 6 και στις 20 Μαρτίου 2020. Αυτή την στιγμή, η διοίκηση της Folli Follie, η οποία διορίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020 με προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει τις προσπάθειες από κοινού με τους συμβούλους της και τους συμβούλους των πιστωτών της, προκειμένου να εξειδικεύσει και οριστικοποιήσει τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσής κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η «ένταξη στη διαδικασία εξυγίανσης θα καταστήσει δυνατή την αναδιάρθρωση του χρέους της δημιουργώντας την απαιτούμενη σταθερή κεφαλαιακή δομή και χρηματοοικονομική θέση που θα επιτρέψουν τη λειτουργική ανάκαμψη και τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της σε υγιή πλέον βάση».

Τα μέτρα – άμυνας

Στο μεταξύ, όπως μας πληροφορεί η διοίκηση της Folli Follie παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες και των συνεπακόλουθων περιορισμών στη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων σε εμπορικές δραστηριότητες, η εταιρεία προχώρησε στις εξής κινήσεις για να ενισχύσει τις εμπορικές δραστηριότητές της:

  1. Ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων Collective, με το άνοιγμα τριών (3) νέων καταστημάτων στην Ελλάδα, βελτιστοποίηση και επανατοποθέτηση του συνόλου του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας.
  2. Ανάκτηση του χαρτοφυλακίου σημάτων και λοιπών δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Links of London· σκοπός της διοίκησης για αμφότερα τα ιδιόκτητα σήματά της, Folli Follie και Links of London είναι η εκμετάλλευσή τους σε στέρεα και υγιή πλέον βάση μέσω ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου που θα επιτρέψει την αποκατάσταση του κύρους και της φήμης τους στην διεθνή αγορά.
  3. Λειτουργία τρίτου πολυκαταστήματος «Factory Outlet» στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στο ακίνητο επί του 22ου χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, το οποίο έχει πλέον την δυνατότητα στέγασης εμπορικού κέντρου σε έκταση 5.000 τ.μ.
  4. Ενίσχυση των ηλεκτρονικών καταστημάτων, με ναυαρχίδα το factoryoutlet.gr. Σημειωτέων ότι η εν λόγω δραστηριότητα βοήθησε σημαντικά την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και την συνέχιση της διαδικασίας εξυγίανσής της κατά την διάρκεια της δύσκολης περιόδου του lock-down λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 110% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα καταστήματα

Από την δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων ήρθαν στο φως και κάποια ακόμη στοιχεία για την εταιρεία, τα οποία παρέμεναν για πολύ καιρό αδιευκρίνιστα. Όπως για παράδειγμα ο ακριβής αριθμός των καταστημάτων που διατηρεί η εταιρεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία χρησιμοποίησε κατά κόρον το fund QCM για να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο, και να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων που συμπαρέσυραν το σαθρό –όπως αποδείχθηκε- οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Συγκεκριμένα, με βάση πάντοτε τις οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2018 η εταιρεία διατηρεί 70 υποκαταστήματα εντός Ελλάδος και 331 στο εξωτερικό ενώ την 31η Δεκεμβρίου 2018 απασχολούνταν στον Όμιλο 1.701 εργαζόμενοι, έναντι 5.079 εργαζομένων την 31η Δεκεμβρίου 2017. Τα αντίστοιχα μεγέθη για την Εταιρεία είναι 1.042 έναντι 1.142 εργαζομένων.

Όσον αφορά στα ποσοστά που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι, την  31η Δεκεμβρίου 2018 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατείχε το 35,06% του μετοχικού κεφαλαίου, η κινέζικη Fosun International το 16,369% και η Fidelity International το 5,93%.


ΣΧΟΛΙΑ