• Business

    Ώρα απολογιών για Folli Follie: Ενώπιον της ανακρίτριας η οικογένεια Κουτσολιούτσου – Ποιοι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    Με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, για κακουργηματικές πράξεις που ελλοχεύουν τον κίνδυνο ακόμα και μιας προφυλάκισης, έφυγε χθες από το ανακριτικό γραφείο η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Για τον ιδρυτή της Folli Follie, Δημήτρη, τη σύζυγό του Καίτη, τον γιο τους Τζώρτζη και συνολικά για 30 κατηγορουμένους, η ώρα των απολογιών έφτασε.

    Όλοι, πλην δύο εμπλεκομένων, εμφανίστηκαν χθες, μετά από σχετική κλήση τους, ενώπιον της 35ης ανακρίτριας, η οποία διερευνά τους καταγγελλόμενους ως πλασματικούς οικονομικούς ισολογισμούς της άλλοτε κραταιάς εταιρείας, την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων που, κατά τα κατηγορητήρια, οδήγησαν την Folli Follie και τους επενδυτές της στην οικονομική καταστροφή.

    Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία, για να ενημερωθούν για μια δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου ορίστηκαν οι απολογίες τους.

    Στις 4 Σεπτεμβρίου απολογούνται και τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Μόνο δύο κατηγορούμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση της ανακρίτριας. Είναι το άλλοτε δεξί χέρι της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πρώην υπεύθυνος των οικονομικών στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία και ο Κινέζος επικεφαλής της.

    Αμφότεροι κινδυνεύουν με έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους, εάν δεν εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες ενώπιον της ανακρίτριας.

    Νέοι κατηγορούμενοι

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στους 30, καθώς η ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου φέρεται να προσωποποίησε κατηγορίες σε βάρος κι άλλων προσώπων, πλην εκείνων που αρχικά είχαν διωχθεί ποινικά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Αν και χρειάστηκε να περάσουν πλέον των 2 χρόνων από την αποκάλυψη της έκθεσης του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) και 1,5 χρόνος από την πρώτη ποινική δίωξη σε βάρος των μέχρι πρότινος διοικούντων την εταιρεία, ωστόσο η κλήση τους σε απολογία πλέον είναι γεγονός.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα απολογηθούν για 5 κακουργήματα: Απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία.

    Για τρία κακουργήματα θα απολογηθεί η Καίτη Κουτσολιούτσου (απάτη, ξέπλυμα, χειραγώγηση).

    Η απάτη και το ξέπλυμα

    Η πρώτη ποινική δίωξη (για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) σε βάρος της οικογένειας ασκήθηκε το Δεκέμβριο του 2018. Από τότε, τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

    Ακόμα 11 εμπλεκόμενοι διώχθηκαν ποινικά για τις ίδιες κατηγορίες: Ο οικονομικός διευθυντής, ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του ΔΣ την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που φέρεται να παρουσίασε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2017. Σε όλους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

    Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία, επί σειρά ετών, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας τον κύκλο των πωλήσεων της, τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές, αλλά και στις εποπτικές αρχές μία παραπλανητική εικόνα για τις δυνατότητες της εταιρείας.

    Η πλαστογραφία αφορά στην κατασκευή πλαστών τραπεζικών statement, τα οποία φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθούν οι ανακριβείς ισολογισμοί.

    Και για εγκληματική οργάνωση

    Το Δεκέμβριο του 2019, ήρθε η δεύτερη, ακόμα πιο βαριά ποινική δίωξη. Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διώχθηκαν ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά.

    Συνολικά, 16 πρόσωπα διώχθηκαν για το δεύτερο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης:

    · Για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα 4 πρόσωπα.

    Πρόκειται για τον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία (όλοι τους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ) και τον Έλληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.

    · Για κακουργηματική πλαστογραφία 6 άτομα (οι 3 αλλοδαποί, ο Ελληνας οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του ΔΣ της Folli Follie και ένας υπάλληλος της εταιρείας.

    · Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    · Για χειραγώγηση διώχθηκαν 13 εμπλεκόμενοι. Πατέρας, γιος αλλά και η σύζυγος και πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κατερίνα Κουτσολιούτσου. Επιπλέον όλα τα μέλη του Δ.Σ., την περίοδο 2016-2017, τα οποία φέρονται να ενέκριναν τις ενοποιημένες ψευδείς οικονομικές καταστάσεις.

    Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Στο δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας, για τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευσή της και την εξαπάτηση των επενδυτών της, σε βάρος του πρώην προέδρου, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου, αλλά και του οικονομικού διευθυντή της Folli Follie φέρεται να προέκυψαν ενδείξεις ότι έδρασαν ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης, που, με πλαστογραφίες, δημιούργησαν μετοχές-“φούσκες”, χειραγωγώντας την αγορά και οδηγώντας στο οικονομικό “κραχ” την άλλοτε κραταιά εταιρεία και σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομετόχους της.

    Κατά την εισαγγελική έρευνα, οι πλασματικοί οικονομικοί ισολογισμοί της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να στηρίχθηκαν και σε πλαστογραφημένες βεβαιώσεις τραπεζών σε Ελλάδα και Ασία (για τόκους καταθέσεων και υπόλοιπα δήθεν υψηλότερων καταθέσεων σε λογαριασμούς) προσκομίστηκαν και στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα για οικονομική ευρωστία της εταιρείας, να ανέβει η τιμή της μετοχής της και να ζημιωθούν όσοι επέλεξαν να την αγοράσουν.

    Ο «καυτός» Ιούνιος της οικογένειας

    Της κλήσης τους σε απολογία είχε προηγηθεί ένας «καυτός» Ιούνιος για τον Δημήτρη, την Καίτη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    ● Στις 3 Ιουνίου, το Πρωτοδικείο Πειραιά δέσμευσε, με προσωρινή διαταγή του, την υπερπολυτελή επαγγελματική θαλαμηγό Phalarope, που φέρεται να ανήκει στον υιό Κουτσολιούτσο.

    Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της νέας διοίκησης της Folli Follie.

    Στρέφεται σε βάρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του, Κατερίνας και του γιου του, Τζώρτζη και επιπλέον σε βάρος ενός ιδιώτη και της εταιρείας «PHALAROPE LIMITED», της οποίας μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι η θαλαμηγός των 32 μέτρων και, κατά την αίτηση, μοναδικός μέτοχος και απόλυτος κυρίαρχος της είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    Διεκδικεί τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας τους έως του ποσού των εκατό εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων τόκων υπερημερίας διετίας, κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της οικογένειας, της εταιρείας και του ιδιώτη, είτε βρίσκεται στα χέρια τους είτε στα χέρια τρίτου. Μεταξύ αυτών και της με σημαία Μάλτας θαλαμηγού Phalarope.

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η θαλαμηγός αγοράστηκε από την οικογένεια Κουτσολιούτσου με μέρος των χρημάτων που υπεξαίρεσε από την εταιρεία.

    Στις 26 Ιουνίου συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η απόφαση.

    ● Στις 5 Ιουνίου, η ανακρίτρια πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της οικογένειας στην Κηφισιά.

    Για 4 ώρες έκανε «φύλλο και φτερό» την πολυτελή οικία, προχωρώντας σε κατασχέσεις φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εγγράφων και ενός χρηματικού ποσού περίπου 10.000 ευρώ.

    ● Στις 23 Ιουνίου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έδωσε εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικής υπεξαίρεσης ύψους 1,8 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία της Folli Follie.

    Πλέον, κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά για ακόμα μία κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, την 6η στη σειρά.

    Οι ανωμοτί εξηγήσεις του πρώην προέδρου της Folli Follie δόθηκαν μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η νέα διοίκηση της εταιρείας.

    Τον κατηγορεί ότι «έβαλε χέρι» στα ταμεία της FF και, χωρίς να έχει δικαίωμα, εκταμίευσε το 2008 από τραπεζικούς λογαριασμούς της 1.800.000 ευρώ.

    «Η εταιρεία μου χρωστά, δεν της χρωστάω. Δάνεισα με 39 εκατομμύρια ευρώ τον ασιατικό όμιλο», φέρεται να υποστηρίζει στο υπόμνημα του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    Αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα για την άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης σε βάρος του.



    ΣΧΟΛΙΑ