• Business

    Folli Follie: Τι ζητά ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ενόψει της ΓΣ – Τα ανοιχτά μέτωπα

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Στην εξ αναβολής τακτική γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου στρέφονται τώρα τα βλέμματα στην πολύκροτη υπόθεση διάσωσης της Folli Follie, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού σκανδάλου στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας.

    Με τις προσπάθειες για την επαναφορά της εταιρείας στην κανονικότητα να συνεχίζονται, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει -δια των αντιπροσώπων του -ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, όπως και ο γιος του Τζώρτης Κουτσολιούτσος, πρώην CEO του ομίλου.

    Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Folli Follie, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Καίτη και τον γιο του Τζώρτζη παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με άλλους 10 κατηγορούμενος με βαριές κατηγορίες, έχει ζητήσει να ενημερωθεί για πολύ κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την εταιρεία και συνδέονται με την επιβίωσή της.

    Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτος θέλει να ενημερωθεί από την παρούσα διοίκηση για τα ακόλουθα θέμα:

    α) για την απώλεια των Μετοχών της DUFRY AG,

    β) για την απόφαση εκκαθάρισης της FFGSOURCING και όλου του υπο-ομίλου Ασίας και

    γ) για την Συμφωνία Εξυγίανσης με Ομολογιούχους.

    Πρόκειται για θέματα, στα οποία έχει ασκήσει κριτική και στο πρόσφατο παρελθόν και έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του, και ενώπιον του δικαστηρίου, όταν συζητούνταν η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στις διαδικασίες εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα.

    Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα την προηγούμενης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ο βασικός μέτοχος είχε εναντιωθεί στη συμφωνία εξυγίανσης που συνήψε η διοίκηση με τους ομολογιούχους πιστωτές, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία “οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε άτακτη χρεοκοπία αφού έχει απογυμνωθεί από τα περιουσιακά της στοιχεία και τα ταμειακά διαθέσιμά της” ενώ ισχυρίστηκε ότι με το σχέδιο εξυγίανσης η εταιρεία απεμπολεί δικαιώματα και πως η συμφωνία είναι ασύμφορη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Η ώρα του ειδικού εντολοδόχου

    Στο μεταξύ, σε κομβικό σημείο έχει εισέλθει η ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης που θεωρείται μονόδρομος για την επιβίωση της, με επίκεντρο τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου από την Δικαιοσύνη.

    Πρόκειται για καθοριστικής σημασίας βήμα, καθώς ο ειδικός εντολοδόχος θα αναλάβει να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου αντί των μετόχων της Folli Follie που αρνούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία αναδιάρθρωσης (σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 3 του ΠτΚ). Η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης είναι απαραίτητη για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης.

    Τα άλλα δυο “μέτωπα” που καλείται να κλείσει η νέα διοίκηση της Folli Follie είναι η αναθεώρηση του business plan, -το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας αναδιάρθρωσης- μετά την αρνητική απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τις μετοχές της Dufry και η προσαρμογή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης στις «επιταγές» του πτωχευτικού δικαστηρίου.

    Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κάλεσε την εταιρεία να απαλείψει από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης τους όρους για άρση κατασχέσεων και δεσμεύσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας της που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής εμπλοκής των προφυλακισμένων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    Στο εδώλιο 13 άτομα

    Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σύσσωμη την οικογένεια Κουτσολιούτσου για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie. Δίπλα τους στο εδώλιο θα καθίσουν και 10 στενοί συνεργάτες τους.

    Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθησιν, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθησιν τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθησιν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθησιν.

    Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της Folli Follie, παραπέμπεται σε δίκη και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθησιν και κατ’ επάγγελμα.

    Ζημιά πάνω από 400 εκατ. Ευρώ

    Στον αντίποδα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, 16 κατηγορούμενοι, ενώ για δύο αρχικώς εμπλεκομένους η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται σε 413.078.346,17 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το ακριβές ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

    Να σημειωθεί πως οι δικαστές με το βούλευμά τους αποφάσισαν την παράταση της προσωρινής κράτησης των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για ακόμη ένα εξάμηνο.

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι 10 – Ποιοι απαλλάσσονται – Όλα τα ονόματα



    ΣΧΟΛΙΑ