• Business

    Fiat: Το πρόστιμο «μαμούθ» που πρέπει να καταβάλει για παράνομα φορολογικά οφέλη

    • NewsRoom

    Ολιβιέ Φρανσουά, Διευθύνων Σύμβουλος Fiat


    Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η Starbucks.

    Την επιστροφή ποσού «μαμούθ» ύψους 30 εκατ. ευρώ σε φόρους θα πρέπει να δρομολογήσει η εταιρεία Fiat, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το δεύτερο ανώτερο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σήμερα, Τρίτη.

    Παράλληλα, μια δεύτερη έκδοση απόφασης του δικαστηρίου για διαφορετική υπόθεση, αναφέρει ότι η Starbucks, που εμπλεκόταν σε παρόμοια παρανομία με την Fiat, δεν καλείται να πράξει το ίδιο, καταβάλλοντας πρόστιμο, σε μορφή επιστροφής σε φόρους.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, οι δύο εταιρείες είχαν λάβει παράνομα φορολογικά οφέλη, τόσο από το Λουξεμβούργο όσο και από την Ολλανδία.

    Σύμφωνα με όσα είχε εισηγηθεί τότε η Κομισιόν, το φορολογικό καθεστώς ήταν «τεχνητό και περίπλοκο», με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να πληρώνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

    Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, είχε δηλώσει συγκεκριμένα το 2015 ότι η μονάδα του Λουξεμβούργου της Fiat δεν κατέβαλε «ούτε καν» 0,4 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρικό φόρο το 2014 και η θυγατρική της ολλανδικής Starbucks πληρώνει λιγότερο από 0,6 εκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε και τις δύο χώρες να ανακτήσουν από 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ από κάθε εταιρεία.

    Ωστόσο, το δεύτερο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά στις δύο περιπτώσεις.

    «Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με το μέτρο ενίσχυσης που χορήγησε το Λουξεμβούργο στην Fiat Chrysler Finance Europe», ανέφερε το δικαστήριο σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.

    Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην υπόθεση των Starbucks, το Γενικό Δικαστήριο δήλωσε ότι «απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η Επιτροπή υπέπεσε σε πλάνη όσον αφορά στον προσδιορισμό της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού ως κριτηρίου αξιολόγησης της ύπαρξης κρατικής ενίσχυσης».

    Ανταποκρινόμενη στην απόφαση του δικαστηρίου της Τρίτης, η κα Βεστάγκερ δήλωσε: «Οι σημερινές αποφάσεις δίνουν σημαντική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της φορολογίας. Ταυτόχρονα, κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και συνεπάγεται σύνθετα νομικά ζητήματα. Θα μελετήσουμε προσεκτικά τις κρίσεις πριν αποφασίσουμε για πιθανά επόμενα βήματα».

    Οι αντιδράσεις των δύο εταιρειών

    Αναφέρεται ότι τόσο η Fiat όσο και η Starbucks ήταν αντίθετες με την απόφαση της Επιτροπής και την αμφισβήτησαν ενώπιον του δικαστηρίου.

    Και οι δύο εταιρείες, με ξεχωριστές υποθέσεις, ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι λανθασμένη.

    Η Starbucks υποστήριξε στη δικαστική υπόθεση ότι η Επιτροπή διέπραξε «ουσιώδη νομική πλάνη και πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του πλαισίου αναφοράς». Επίσης, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες ποσοτικοποίησαν εσφαλμένα την υποτιθέμενη φορολογική ενίσχυση.

    Από την πλευρά της, η Fiat δήλωσε ότι η Επιτροπή «εφάρμοσε» εσφαλμένα τους κανόνες ανταγωνισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ