• Business

    «Φαιστός»: Δύο νέες επενδύσεις στα σκαριά σε κυβερνοασφάλεια και IoT

    Αντώνης Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Φαιστός


     Έτοιμο να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας είναι το  Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο εξετάζει προτάσεις νέων επενδύσεων από το χώρο της τεχνολογίας με στόχο τη  δημιουργία του εγχώριου ψηφιακού οικοσυστήματος 5G που θα εισάγει τη χώρα έγκαιρα στη 4η βιομηχανική επανάσταση και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Φαιστός, Αντώνης Τζωρτζακάκης δύο υποψήφιες επενδύσεις βρίσκονται σε φάση due diligence με δραστηριότητα στην  κυβερνοασφάλεια και στο ΙοΤ και ακόμα 3 σε προκαταρκτικό στάδιο με δραστηριότητα στο retail και στην κατασκευή τσιπ. Στόχος του fund είναι να υλοποιεί 2 επενδύσεις το χρόνο, με μέση συμμετοχή τα 7 εκ. ευρώ.

    Το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Leading anchor investor του «Φαιστός» είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ κεφάλαια στο Ταμείο έχουν επίσης εισφέρει, o Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom, το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

    Το Ταμείο «Φαιστός» έχει σαν αποστολή τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, ενδεικτικά στους κλάδους των μεταφορών & της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας. δημιουργία του εγχώριου ψηφιακού οικοσυστήματος 5G που θα εισάγει τη χώρα έγκαιρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Έχει επενδύσει σε δύο εταιρείες

    Σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Φαιστός» έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο σημαντικές επενδύσεις:

    • Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. H Matternet  αριθμεί σήμερα 55 υπαλλήλους, χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ.

    Παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού υψλής αξίας με τη χρήση drones σε αστικό περιβάλλον  και αποτελεί τη μοναδική -για την ώρα- εταιρεία που έχει πάρει άδεια από την FAA για την πτήση drones σε αστικό περιβάλλον.

    Μάλιστα, έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, ενώ έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones. Στους επενδυτές της Matternet, έως τώρα, περιλαμβάνονται η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.

    • Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των
    Πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures και το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco.

    Τόσο η Matternet όσο και η OQ Technology δεν είχαν ελληνική παρουσία, όμως με την επένδυση του Ταμείου Φαιστός προχώρησαν στη σύσταση ομάδων που θα λειτουργούν από τη χώρα μας. Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab, ενώ η ομάδα της QQ Technology φιλοξενείται στο Corallia και ήδη βρίσκεται στην αναζήτηση 15 εξειδικευμένων μηχανικών προκειμένου να την ενισχύσει.

     Στήριξη από συνεργαζόμενους φορείς

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, το «Φαιστός» ανέπτυξε δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο συμμετέχουν:
    • Το Πανεπιστήμιο Πατρών
    • Η μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
    • Η Vantage Towers Greece
    • Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
    • Η Nokia Hellas
    • Η Cosmote
    • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
    Μέλη του δικτύου προσφέρουν υποστήριξη, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει το «Φαιστός»:
    • Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ
    «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab.

    Όπως επεσήμανε ο κ.Τζωρτζακάκης,  η υποχρέωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και στη  χώρα μας δεν αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στις οποίες προτίθεται να επενδύσει το Ταμείο. Αντιθέτως, «η παρουσία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα» προσφέρει προστιθέμενη αξία σε αυτές λόγω της πολυεπίπεδης υποστήριξης, που αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό του Φαιστός.

     Το «Φαιστός» επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες που αξιοποιούν το 5G -και σχετικές με αυτό τεχνολογίες. Επιπλέον, παρέχει στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει πρόσβαση σε υποδομές, τεχνογνωσία και δυνατότητες δικτύωσης.
    Στον σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το «Φαιστός» στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη φορείς και πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει επισημάνει πως το «Φαιστός» αποτελεί καινοτόμο εθνικό σχήμα που αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο για την ελληνική οικονομία στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.



    ΣΧΟΛΙΑ