• Οικονομία

    FED: Νέο πακέτο στήριξης 2,3 τρισ. δολαρίων για την αμερικανική οικονομία

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού για την ενίσχυση των προηγούμενων προγραμμάτων της ανακοίνωσε την Πέμπτη, λίγο πριν την έναρξη των συνεδριάσεων της Wall Street, η Federal Reserve.

    Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.

    Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για να  υπάρξει «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση και σταθερότητα» στη διάρκεια της περιόδου του lockdown.  Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί ένα νέο fund δανεισμού, ύψους 600 δισ. δολαρίων, για να παράσχει στήριξη στις μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω τετραετών δανείων, με  τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων να αναβάλλονται για ένα έτος.

    Τα δάνεια θα προέρχονται από τις τράπεζες, οι οποίες θα διατηρούν ποσοστό 5% και θα πουλήσουν το υπόλοιπο σε μηχανισμό της Fed.

    Παράλληλα, δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός που θα αγοράσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα 500 δισ. δολαρίων απευθείας από τις πολιτείες, τις κομητείες και τις πόλεις. Η Fed δεν θα αγοράζει muni-bonds, δηλώνοντας μόνο ότι θα συνεχίσει να “παρακολουθεί στενά” αυτή την αγορά, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως προβεί σε νέα κίνηση στο μέλλον.

    Τέλος, ένας ακόμα μηχανισμός που δημιουργείται θα επιτρέψει την αγορά νέων εκδόσεων ομολογιακών δανείων με υψηλές αξιολογήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ