• Business

    Φαρμακευτικές: Μήνυση της GSK κατά της Pfizer για παραβίαση πατέντας εμβολίου

    • NewsRoom
    Emma Walmsley, CEO της GSK

    Emma Walmsley, CEO της GSK


    Ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK κατέθεσε μήνυση εις βάρος της αμερικανικής Pfizer  και BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια για τον Covid-19.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, η GSK υποστηρίζει ότι τα εμβόλια Comirnaty της Pfizer και της BioNTech παραβιάζουν δικά της δικαιώματα ευρεσιτεχνίας βασισμένα σε καινοτομίες εμβολίων mRNA που η ίδια ανέπτυξε «περισσότερο από μια δεκαετία πριν» το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Η εταιρεία είναι βέβαιη για τα δικά της πρωτόκολλα και σκοπεύει να «αμυνθεί σθεναρά» έναντι των αξιώσεων της GSK ανέφερε Εκπρόσωπος της Pfizer.

    Εκπρόσωπος της BioNTech αρνήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία.

    Μάλιστα ο Εκπρόσωπος της GSK, υποστήριξε ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της «παρέχουν τη βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια mRNA της Pfizer και της BioNTech για τον Covid-19» και ότι «είναι πρόθυμη να αδειοδοτήσει τις πατέντες με εμπορικά εύλογους όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών» στα εμβόλια.

    Η μήνυση προστίθεται σε σειρά δικαστικών υποθέσεων στις ΗΠΑ που αφορούν την Pfizer, την BioNTech και τη Moderna συμπεριλαμβανομένης υπόθεσης που κίνησε η Moderna κατά της Pfizer το 2022.

    Η Pfizer κέρδισε 11,2 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του Comirnaty πέρυσι, ενώ η Moderna κέρδισε 6,7 δισ. δολάρια από το εμβόλιο Spikevax.

    Οι πωλήσεις και των δύο εμβολίων μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι, σε σχέση με το 2022.

    Η λονδρέζικη GSK ζήτησε απροσδιόριστο ποσό χρηματικής αποζημίωσης από την Pfizer και τη BioNTech, που περιλαμβάνει ένα συνεχές τέλος αδειοδότησης για τις πατέντες.

    Η GSK ανέφερε στην καταγγελία ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της καλύπτουν τεχνολογία για τη μεταφορά mRNA σε ανθρώπινα κύτταρα που οι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν το 2008. Αγόρασε τα αντίστοιχα δικαιώματα όταν απέκτησε μέρος της επιχείρησης εμβολίων της Novartis το 2015, υποστήριξε.

    Η GSK μήνυσε επίσης την Pfizer πέρυσι για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λόγω τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο Abrysvo έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

    Διαβάστε επίσης

    Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από Bidco, Μίχο και ΕΤΕ για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας

    Enterprise Greece: Synergassia στη Θεσσαλονίκη για έρευνα και καινοτομία

    Πλαστικά Κρήτης: Στα €40,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ