• Business

    FARIA Renewables: Το γαλλικό fund Capenergie 5 στοχεύει στα 5 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα

    Θάλεια Βαλκούμα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Faria Renewables

    Θάλεια Βαλκούμα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Faria Renewables


    Σχέδια για την ανάπτυξη επενδύσεων στις ΑΠΕ, με στόχο τα 5 GW στα επόμενα 4-6 χρόνια έχει το γαλλικό fund Capenergie 5, το οποίο συμμετέχει πλειοψηφικά στην ελληνική εταιρεία FARIA Renewables.

    Ξεκινώντας με ένα φ/β 20 MW το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 1ο τρίμηνο του 2024, μέχρι το τέλος του 2024 η εταιρεία στοχεύει να έχει φτάσει στα 200-400 MW σε αιολικά και φ/β πάρκα από εξαγορές, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων έργων.

    Η FARIA Renewables εδρεύει στην Ελλάδα, όμως ο στρατηγικός της στόχος είναι να επεκταθεί και πέρα ​​από αυτήν, δημιουργώντας ένα διεθνές προφίλ και στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας  με ανάπτυξη έργων Φωτοβολταϊκών, Χερσαίων και Υπεράκτιων Αιολικών, Αποθήκευσης Ενέργειας, Υβριδικών και «πράσινου» Υδρογόνου (Η2).

    Στη FARIA Renewables συμμετέχει μειοψηφικά το FARIA Group, μία ελληνική εταιρεία με εμπειρία και δυναμική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ιδρύθηκε από τη Θάλεια Βαλκούμα, η οποία είναι και η Πρόεδρος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Faria Renewables.

    Ο πλειοψηφικός μέτοχος της Faria Renewables είναι το Capenergie 5 το οποίο είναι fund 5ης γενιάς της OMNES Capital, ενός γαλλικού fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

    Το Capenergie 5 έχει πετύχει συγκέντρωση  κεφαλαίων  800 εκατ. ευρώ και σύντομα αναμένει και νέες εισροές κεφαλαίων για να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

    Στρατηγική ανάπτυξη

    Η στρατηγική ανάπτυξης της «FARIA Renewables Α.Ε.» βασίζεται σε δύο άξονες:

    Εξαγορές υφιστάμενων αδειών και έργων και ανάπτυξη έργων από το αρχικό στάδιο. Μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής, τα επόμενα 4-6 χρόνια, στοχεύει να έχει έργα σε λειτουργία, ισχύος πάνω από 350 MW και έργα υπό αδειοδότηση και κατασκευή, με ισχύ πάνω από 1,5 GW στην Ελλάδα.

    Όπως δηλώνει η κυρία Θάλεια Βαλκούμα στο mononews.gr, οι προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ στην ελληνική αγορά είναι σημαντικές, αλλά χρειάζεται ισορροπία στην ανάπτυξη τεχνολογιών, ενώ πιστεύει ότι η ανάπτυξη των υβριδικών ΑΠΕ είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

     Η FARIA Renewables εξετάζει την απόκτηση και άλλων έργων και χαρτοφυλακίων τρίτων, για την ενσωμάτωσή τους στην πλατφόρμα της.

    Επιπρόσθετα, έχει υπό ανάπτυξη έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας) σημαντικής δυναμικότητας, και  παράλληλα διαπραγματεύεται στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων και “πράσινου” υδρογόνου, με έναν στρατηγικό στόχο σε διεθνές επίπεδο, συνολικού μεγέθους τουλάχιστον 5 GW.

    Η Akereos Capital ενήργησε ως αποκλειστικός σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών, και η δικηγορική εταιρεία KLC Law firm και ο νομικός σύμβουλος, Toμ Κυριακόπουλος υποστήριξαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Η Θάλεια Βαλκούμα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Faria Renewables, δήλωσε:

    «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ίδρυση της FARIA Renewables, και τους στόχους που τέθηκαν μαζί με τους συνεργάτες μας OMNES Capital και Capenergie 5. Μετά την πετυχημένη πορεία της FARIA Group, τη τεχνογνωσία της και το savoir-faire στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσβλέπουμε σε μια ακόμα περισσότερο επιτυχημένη συνέχεια, η οποία αποτελεί τεράστια πρόκληση για εμάς, ως FARIA Renewables. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο βιώσιμων, διαφανών και κοινωνικά υπεύθυνων αναπτυξιακών και επενδυτικών στρατηγικών».

    Σχετικά με τη FARIA Renewables

    Η FARIA Renewables αποτελεί το κοινό εταιρικό σχήμα, που ιδρύθηκε από την FARIA Group και το Capenergie 5, με στόχο τη συνεργασία για την ανάπτυξη και λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες γεωγραφικές περιοχές, και τη δημιουργία ενός κορυφαίου Ανεξάρτητου Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η FARIA Group έχει  σημαντική εμπειρία και δυναμική στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με περισσότερα από 500 MW σε χερσαία αιολικά έργα, περισσότερα από 500 MW σε φωτοβολταϊκά έργα, και πάνω από 3.000 MW σε υπεράκτια αιολικά έργα.

    Οι συνεργάτες της FARIA Renewables και η ομάδα εμπειρογνωμόνων της έχουν εμπλακεί σε βάθος στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των έργων υποδομής και έχουν συνεργαστεί με πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο για τη σύναψη συμφωνιών και την ανάπτυξη σημαντικών έργων.

    Το όραμα της FARIA Renewables είναι να γίνει ένας κορυφαίος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας για τις μελλοντικές γενιές, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Σχετικά με την OMNES Capital

    Η OMNES Capital είναι μια κορυφαία εταιρεία επενδύσεων, που εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση και την καινοτομία. Έχοντας υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει μέσω των στελεχών της μακροπρόθεσμες συνεργασίες με επιχειρηματίες και εταιρείες, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των βιώσιμων πόλεων, της υψηλής τεχνολογίας και των συν-επενδύσεων. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η OMNES Capital προσφέρει την τεχνογνωσία της, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη εταιρειών με έμφαση στη βιωσιμότητα, σε περισσότερες από 15 χώρες.  Ως υπεύθυνος επενδυτής, η εταιρεία έχει αναπτύξει και το ίδρυμα OMNES, για την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών που βοηθούν τα παιδιά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης. Η OMNES Capital είναι, επίσης, ένας από τους υπογράφοντες τις Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις των Ηνωμένων Εθνών (PRI).

    Θάλεια Βαλκούμα

    Η Θάλεια Βαλκούμα είναι συνιδρύτρια της εταιρείας FARIA Group και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας FARIA Renewables. Διαθέτει 25ετή εμπειρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαχείριση έργων υποδομής, στρατηγικό σχεδιασμό και ανάπτυξη, βιώσιμη διαχείριση, περιβαλλοντική μηχανική και περιβαλλοντική παρακολούθηση. Ως project manager έχει διαχειριστεί την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ και υποδομών.

    Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μεταπτυχιακού τίτλου στην Περιβαλλοντική Μηχανική και Βιώσιμη Διαχείριση και Περιβαλλοντική Προστασία, εξειδίκευσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη Στρατηγική Ενεργειακή Διαχείριση και Πολιτική, και διαθέτει πιστοποιήσεις σε θέματα ενέργειας, βιωσιμότητας, διαχείρισης, διασφάλισης ποιότητας και ESG.

    Ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας FARIA Renewables έχει το όραμα να δημιουργηθεί ένας κορυφαίος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως υπεράκτια και χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά, υβριδικά έργα, έργα αποθήκευσης και έργα πράσινου υδρογόνου και να προωθήσει την πράσινη καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος Κοπελούζου: Σχέδια για μονάδα πράσινου υδρογόνου

    Mytilineos: Θετικές οι προοπτικές του 2023 – Έμφαση στη διεθνοποίηση

    Γιώργος Περιστέρης: Stop στα αντιφατικά μηνύματα για τις ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ