• Business

    Farallon Capital: Γιατί ζήτησε την αναβολή της ΓΣ του ΙΑΣΩ

    Από αριστερά: ο Dr. Γεώργιος Σταματίου, Μ/Γ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ και κος Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου


    Λόγο στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΙΑΣΩ (δείτε εδώ την τιμή της μετοχής) φαίνεται ότι επιθυμεί το Fund Farallon. Ετσι αναβλήθηκε για τις 20 Ιουλίου η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του “Ιασώ” μετά από αίτημα του Fund , που κατέχει το 7% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αγορά δανείων της Euromedica ονομαστικής αξίας 184 εκατ. ευρώ. Στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση της εισηγμένης, επί  του πέμπτου θέματος για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, η Farallon Capital υπέβαλε αίτημα αναβολής των αποφάσεων, ζητώντας χρόνο 30 ημερών ώστε να ενημερωθεί για τα προτεινόμενα μέλη του ΔΣ. Το αίτημά της έγινε δεκτό. Αναβολή επίσης ζητήθηκε από τη Farallon για το έκτο και το έβδομο θέμα της ατζέντας της γενικής συνέλευσης, που αφορά τα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ και τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου.

    Σημειώνεται ότι για ανεξάρτητα μέλη προτάθηκε ο Δ. Δημόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής.

    Η έγκριση θα δοθεί και τυπικά από την Γενική Συνέλευση τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του Ιασώ, πρόκειται για κίνηση που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης της μητρικής.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ Γ. Σταματίου σημειώσε μεταξύ των άλλων: “Ο Όμιλος ΙΑΣΩ προέβη σε αναδιάρθρωση των δανείων της μητρικής και της ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία κίνηση που επιτρέπει στις εταιρείες να κινηθούν με άνεση, τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

    Η φετινή χρονιά πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν απρόσκοπτα όλα εκείνα τα βήματα, τα οποία απαιτούνται, προκειμένου να μεταλλαχθεί πλήρως η μητρική και εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία αλλά και συνολικά ο Όμιλος ΙΑΣΩ. Δηλαδή, να καταστεί ένας επιθετικός και καθοριστικός παράγοντας του κλάδου της Υγείας”.

    Αποτελέσματα πενταμήνου

    Στην Γενική Συνέλευση η διοίκηση του ΙΑΣΩ παρουσίασε στοιχεία για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 από τα οποία προκύπτουν αύξηση περιστατικών κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μείωση της εξάρτησης από τον ΕΟΠΥΥ και αύξηση των εσόδων για τη μητρική εταιρεία του Ομίλου στα 33,6 εκατ. από 31,8 εκατ. ευρώ (άνοδος κατά 5,8%).

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους η μητρική ΙΑΣΩ αναδιάρθρωσε τον δανεισμό της, αξιοποιώντας τη ρευστότητα από την πώληση της ΙΑΣΩ General, την οποία χρησιμοποίησε για μερική αποπληρωμή.

    Έτσι στο τέλος Μαίου ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της υποχώρησε στα 33,5 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος στα 4,3 εκατ. ευρώ. Το, δε, επιτόκιο των μακροχρόνιων δανειακών συμβάσεων μειώθηκε στο 3,75% για το διάστημα ως το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ