• Business

    ΦΑΓΕ: Αναζητά νέα τοποθεσία για τη δημιουργία εργοστασίου μετά το ναυάγιο στο Λουξεμβούργο – Πτώση πωλήσεων στην Ελλάδα

    Βασικός μέτοχος και CEO της ΦΑΓΕ, Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου


    Νέα τοποθεσία μετά το «ναυάγιο» του project στο Λουξεμβούργο αναζητά η ΦΑΓΕ, προκειμένου να δημιουργήσει νέα μονάδα παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το εννεαμήνου 2020.

    Ειδικότερα, η εταιρεία γνωστοποιεί πως αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια ανέγερσης νέας παραγωγικής μονάδας στο Λουξεμβούργο και ψάχνει εναλλακτική τοποθεσία στην περιοχή, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες εάν αναζητά οικόπεδο στο «Μεγάλο Δουκάτο» ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Σημειώνει ακόμη ότι συμφώνησε με τις αρμόδιες τοπικές αρχές να πουλήσει το οικόπεδο που αγόρασε από το δημόσιο για την ανέγερση του εργοστασίου, στην αρχική τιμή που το απέκτησε, δηλαδή έναντι 27,64 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

    Η διοίκηση της ΦΑΓΕ υπογραμμίσει ακόμη ότι η απόφαση να εγκαταλείψει τη δημιουργία της μονάδας στο Λουξεμβούργο, δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικονομική θέση της εταιρείας.

    Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου πέτυχε άνοδο πωλήσεων αλλά και κερδοφορίας χάρη και στη μείωση της τιμής του γάλακτος στις ΗΠΑ (αντίθετα στην Ελλάδα οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν κατά 6,4%). Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6% και ανήλθαν στα 394 εκατ. δολάρια και τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 26,3%, φθάνοντας στα 58,1 εκατ. δολ. ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 45,2%. Οι καλές επιδόσεις οφείλονται κυρίως στην πορεία των εργασιών σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας στο εξωτερικό.

    Αντίθετα στην Ελλάδα, η εταιρεία κατέγραψε στο εννεάμηνο κατέγραψε πτώση πωλήσεων σε αξία κατά 1,8% και κατά 0,7% σε όγκο.

    Η διοίκηση της ΦΑΓΕ ενημερώνει πως παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του κορονοϊού και τις πιθανές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις εργασίες της εντός και εκτός συνόρων, και τονίζει πως δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στις διάφορες χώρες που δραστηριοποιείται.

    Διαβάστε επίσης:

    ΦΑΓΕ: Ναυάγιο για την επένδυση «μαμούθ» των 277 εκατ. στο Λουξεμβούργο – Εισαγγελέας για τα οικονομικά της εταιρείας

    ΦΑΓΕ: Πώς έφτασε στην ακύρωση της επένδυσης στο Λουξεμβούργο – Τα ερωτήματα για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας

    Τι συμβαίνει με την ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο; Η περίεργη υπόθεση με τις αμοιβές – μαμούθ σε συμβούλους



    ΣΧΟΛΙΑ