• Business

    Φ. Καραβίας: Στα 7,5 δισ. ευρώ το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης της Eurobank

    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Στα 7,5 δις ευρώ -από 7 δις ευρώ – αυξάνει το ύψος της δεύτερης τιτλοποίησης που υλοποιεί η Eurobank στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού με την απορρόφηση της Grivalia.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η διοίκηση της Eurobank κατά την παρουσίαση πριν από λίγο σε θεσμικούς επενδυτές το σχέδιο Cairo, όπως ονομάζεται η τιτλοποίηση, προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα και η περίμετρος του χαρτοφυλακίου οριστικοποιήθηκε στα 7,5 δις ευρώ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το mezzanine τίτλο αναμένονται τον Απρίλιο, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές τον Ιούνιο με στόχο η συναλλαγή να κλείσει το Νοέμβριο.

    Με παράλληλες διαδικασίες προχωρά η πώληση της εταιρείας διαχείρισης του ομίλου, της FPS, για την οποία οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται επίσης τον Ιούνιο με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί επίσης το Νοέμβριο. Σε ότι αφορά το σχέδιο Pillar δηλαδή την τιτλοποίηση των 2 δις ευρώ, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι Cerberus, PIMCO, Fortress και Elliot, η διαδικασία προβλέπει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του Απριλίου.

    Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσε ότι εφόσον οριστικοποιηθεί θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων και η επίπτωσή του θα είναι θετική για την τράπεζα.

    Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι ο ηθικός κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος, καθώς όπως σημείωσε θα δώσει ένα κίνητρο σε δανειολήπτες που σήμερα είναι κάτω από το νόμο Κατσέλη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αποσυμφορίζοντας τον όγκο των αιτήσεων που εκκρεμούν σήμερα στο νόμο Κατσέλη.

    Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν φθάνει τα 11 δις ευρώ, από τα οποία τα μισά είναι ήδη στο νόμο Κατσέλη, ενώ τα 2 δις ευρώ από αυτά αφορούν στη Eurobank.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραβία το 2019 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Τράπεζα. Η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού, που είναι σε εξέλιξη, αποτελεί καθοριστικής σημασίας project και αναμένεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη Eurobank και να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους μετόχους και πελάτες. Η συγχώνευση με τη Grivalia δημιουργεί μια Τράπεζα με τον υψηλότερο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα, ο δείκτης των NPEs εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 16% το 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2021, ενώ ταυτόχρονα η μείωση του κόστους κινδύνου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα το 2020 αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρά κέρδη ανά μετοχή. 

    Στα τέλη του 2018, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 14,2% επί του σταθμισμένου ενεργητικού και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) σε 16,7% στο τέλος του 2018Pro-forma για τη συγχώνευση με τη Grivalia, οι ανωτέρω δείκτες διαμορφώνονται σε 16,2% και 18,7% αντίστοιχα, έναντι δεικτών CET1 OCR 10,25% και CAD OCR 13,75% για το 2019. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Εντυπωσιακή αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη το 2018 – Κατά 3,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BofA: Το «New Democracy effect» δίνει «αέρα» στα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ