• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Το «New Democracy effect» δίνει «αέρα» στα ελληνικά ομόλογα

    BofA

    BANK OF AMERICA


    Θετική κρίνει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, εκτιμώντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και ότι η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την τράπεζα, η διπλή έξοδος της χώρας στις αγορές με δύο εκδόσεις 5ετούς και 10ετούς διάρκειας (σσ: στην πρώτη μάλιστα έκδοση, του 5ετούς, η BofA ήταν μεταξύ των αναδόχων), αλλά και η καλή πορεία της μεταμνημονιακής πολιτικής.

    Η BofA θεωρεί ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, παρά την επερχόμενη εκλογική περίοδο. Μάλιστα κρίνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά τις εκλογές, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει κυβέρνηση χωρίς να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

    Παρόλα αυτά, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι για το πιο μακροπρόθεσμο διάστημα, οι προκλήσεις θα είναι πολλές και μεγάλες, με το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της εγχώριας οικονομίας. Αν και οι προσπάθειες μείωσης που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό είναι ενθαρρυντικές, το συνολικό έργο εξάλειψής τους και της τελικής εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, κρίνεται τιτάνιο.

    Επιπλέον αρνητικό στοιχείο αποτελεί ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, από τον οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός που απαιτεί βελτιωμένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Η BofA επικεντρώθηκε επιπλέον στη νέα ομολογιακή έκδοση δεκαετούς διαρκείας, σημειώνοντας τις θετικές επιπτώσεις για την ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς η ενισχυμένη ρευστότητα στην αγορά χρεωγράφων οδηγεί σε βελτιωμένες προοπτικές για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και αυξάνει την πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ.

    Προτίμηση στα ελληνικά πενταετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών συστήνει στους επενδυτές η αμερικανική τράπεζα, θεωρώντας ότι η αύξηση του spread, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί ευκαιρία εισόδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Προβληματισμός για κατώτατο μισθό, παραμένουν ορισμένες ανοιχτές διαφορές με Ελλάδα

     ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Moody’s αναβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ