• Business

    Πώς η νέα μονάδα της Mytilineos μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σημαντική συνεισφορά στον εθνικό στόχο εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα έχει η Mytilineos, με την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

    Η ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στη χώρα με 20,39 TWh στο πρώτο εξάμηνο και αποτελεί προτεραιότητα η μείωση της κατανάλωσης αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Με την εκκίνηση της νέας μονάδας συνολικά η Mytilineos θα διαθέτει πάνω από 2 GW σε μονάδες φυσικού αερίου  από τις 4 μονάδες που θα έχει σε λειτουργία.

    444,48 MW τον IPP 1
    436,6 MW την Κόρινθος Power
    826 MW τον IPP 2
    334 MW τη ΣΗΘ

    Η νέα μονάδα της Mytilineos θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE), ο πρώτος τύπου «H» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε στη νέα μονάδα κι όταν τεθεί σε λειτουργία θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

    Σήμερα η μονάδα βρίσκεται σε cold comissioning, δοκιμαστική λειτουργία χωρίς τη χρήση φυσικού αερίου και όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση δοκιμών, θα μπει σε hot comissioning δηλαδή δοκιμές και με φυσικό αέριο. Στόχος είναι να μπει σε εμπορική λειτουργία στους τελευταίους μήνες του έτους.

    Με θερμική απόδοση 63% σημαίνει ότι θα χρειάζεται για τη λειτουργία της λιγότερο φυσικό αέριο από το αέριο που χρειάζονται οι υπόλοιπες μονάδες του συστήματος που έχουν απόδοση κοντά στο 50%.

    Η απόδοση 63% είναι περίπου 10% περισσότερο από τη μέση τιμή των υπόλοιπων εν λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου και στην προ ημερήσιας αγορά αυτή η μονάδα θα αντικαθιστά παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου και θα παράγει ενέργεια  με λιγότερο καύσιμο. Η μονάδα δηλαδή που όταν ξεκινούσε να κατασκευάζεται πριν τρια χρόνια, επρόκειτο να αντικαταστήσει τη λιγνιτική ενέργεια στο σύστημα, η οποία θα μειωνόταν λόγω της απολιγνιτοποίησης, τελικά θα λειτουργεί παράλληλα με τις λιγνιτικές μονάδες, υποκαθιστώντας τις παλαιότερες μονάδες φυσικού αερίου.

    Υποκατάσταση φυσικού αερίου από ντίζελ και λιγνίτη

    Υπό την πίεση για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, τόσο λόγω των υψηλών τιμών του όσο και για την ασφάλεια του εφοδιασμού, οι μονάδες λιγνίτη μπαίνουν επίσης στο επίκεντρο. Η ΔΕΗ από 5 Twh θα αυξήσει στα  9,7 Twh την παραγωγή από λιγνίτη μέσα στο 2023 και οι μονάδες λιγνίτη θα έχουν προτεραιότητα στην ένταξη στην προ ημερήσια αγορά.

    Δεύτερος τρόπος μείωσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι η χρήση των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής και με εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με ντίζελ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μέτρο, αφού έχουμε 1,8 GW από τέτοιες μονάδες, οι οποίες είναι 5 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, που μπορούν όποτε χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους με φυσικό αέριο και να γυρίσουν σε ντίζελ. Για να το κάνουν αυτό ο ΔΕΣΦΑ κάθε τρεις μήνες το ελέγχει, πηγαίνει και βλέπει τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους, βάζει τις μονάδες και δουλεύουν για μία ώρα να γυρίσουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για να είναι πάντοτε έτοιμες.



    ΣΧΟΛΙΑ