Business

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ερχονται μεγάλες αλλαγές που θα εκπλήξουν ευχάριστα μετόχους και stakeholders

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε χθες για ένα σοβαρό μετασχηματισμό του ομίλου, ο οποίος θα εκπλήξει ευχάριστα μετόχους και stakeholders. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατασκευές θα αποσχιστούν και θα αποτελέσουν μια νέα 100% θυγατρική εταιρεία που θα αυτονομηθεί καθώς δεν εντάσσεται στις κύριες δραστηριότητες του ομίλου.

Το ενδεχόμενο να έχουμε μεγάλη αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου την άνοιξη, βλέπει ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας Smart Cities του ομίλου.

Ταυτόχρονα, επέκρινε τη χρησιμότητα του πλαφόν στο ύψος που το προτείνει η Κομισιόν, στα 275 ευρώ/Mwh, καθώς όπως σχολίασε αυτό θα σήμαινε τιμή ρεύματος στα 600 ευρώ.

Θύμισε ότι είχε ήδη πει ότι είναι πολύ δύσκολος ο καθορισμός της τιμής στην οποία θα μπει ένα πλαφόν, ώστε και να λειτουργεί ώστε να περιορίζει τις τιμές και να διατηρεί το ενδιαφέρον των πωλητών LNG. “Τα 275 ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας. Σημαίνει ρεύμα στα 600 ευρώ…» σχολίασε.

Σχετικά με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι οι μεγαλύτεροι αναλυτές, θεωρούν ότι όσο ο καιρός είναι ήπιος δε θα έχουμε στις τιμές μεγάλες διακυμάνσεις. Μετά όμως, είπε, “θα μπουν τα μεγάλα κρύα και κατά το Μάρτιο, όταν θα νομίζουμε ότι την έχουμε βγάλει, εκεί θα αρχίσουν να αδειάζουν οι αποθήκες και το μεγάλο μπουμ στις τιμές θα γίνει την άνοιξη”.

“Είχα πει στον Κύκλο Ιδεών”, θύμισε, “ότι το TTF θα πάει στα 100 ευρώ….και μετά θα ανεβαίνει πάλι, …ανάλογα με τον καιρό…” Τόνισε επίσης, ότι οι ισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ οριακές, με το παραμικρό ανεβαίνουν, και κανείς δεν ξέρει που μπορούν να φτάσουν αν γίνει κάτι πιο σοβαρό.

Για το μετασχηματισμό της Mytilineos

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί από την Μυτιληναίος, ο νέος μεγάλος εταιρικός μετασχηματισμός.

Σχετικά με τον εταιρικό  μετασχηματισμό που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα ο όμιλος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε «οι μεγάλες εταιρείες πρέπει κάθε 5-6 χρόνια να ανασυντάσσονται και προβλέπω ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και θέλουμε να τον κάνουμε, με στόχο να είναι φιλικός στους μετόχους και stakeholders και εύκολος για τους εργαζόμενους».

Με όραμα η δυναμική διοίκηση και ο ισχυρός βηματισμός του ομίλου να συνεχιστεί και στο μέλλον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος λειτουργεί για άλλη μια φορά με ευθύνη και προβλεπτικότητα και επιδιώκει να δημιουργήσει μια τέτοια δομή που να εξασφαλίζει τη διαρκή ανοδική του πορεία.

“Μετά από όλα όσα έχουμε κάνει, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να αποδειχθεί ότι η Mytilineos ήταν ένας διάττων αστέρας..”, είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να συμβεί.

Τόνισε την ανάγκη η εταιρεία να ανανεώνεται και να ενισχύεται από νέους εργαζόμενους και τις ομάδες τους, που θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους και θα ανανεώσουν τη δυναμική του ομίλου.

Αλλάζουμε, διατηρώντας τον πυρήνα της ύπαρξής μας: μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία

Αν κάτι χαρακτηρίζει της MYTILINEOS, είπε νωρίτερα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος,  “είναι η δυνατότητά μας να μπορούμε να διαβάζουμε τις εξελίξεις έγκαιρα και να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Να αλλάζουμε, διατηρώντας τον πυρήνα της ύπαρξής μας: μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία”.

“Για εμάς λοιπόν ήταν αυτονόητη αυτή επιλογή, η ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Κι ο μόνος τρόπος για να είναι εφικτή είναι μέσα από το να επαν-εφευρίσκουμε τον εαυτό μας.

Σας ομολογώ δεν είναι εύκολο: να μετασχηματιζόμαστε όμως για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, είναι μέρος του ποιοι είμαστε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξελίχθηκε η MYTILINEOS σε Energy Utility της νέας εποχής”.

Η Mytilineos είναι σήμερα ένας καθετοποιημένος οργανισμός ενέργειας που ασχολείται με:

  • Παραγωγή ενέργειας από τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά εργοστάσια στην Ευρώπη – το νέο CCGT είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενήσουμε και πάλι για τα εγκαίνιά του, ενώ γνωρίζετε και για την επένδυσή μας στη Βόρεια Μακεδονία
  • Παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθήκευσή της
  • Κατασκευή της υποδομής αυτού του είδους παραγωγής ενέργειας, είτε μέσα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με Φυσικό Αέριο, είτε μέσω της κατασκευής φ/β πάρκων σε όλη την υφήλιο, ή έργων waste to energy
  • Εμπόριο Φυσικού Αερίου, είτε στην Ελλάδα και εξωτερικό, ιδιαίτερα στηρίζοντας τους γειτονικές μας βαλκανικές χώρες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο
  • Στη λιανική, μέσω της Protergia, προσφέροντας σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με περισσότερες από 330.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα, και δυναμική παρουσία στην ηλεκτροκίνηση και τους Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης. “Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξαγοράς της W+V πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το αποτύπωμά μας”, είπε.
  • Και τώρα, μέσα από την πλατφόρμα Smart Cities. “Για εμάς ήταν προνομιακό πεδίο αυτή η διαδικασία καθώς είχαμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες να το κάνουμε”, σημείωσε.

Το road map προς την ψηφιακή επανάσταση και τη βιωσιμότητα   έχει γίνει πλέον μέρος του DNA μας

Ο κ. Μυτιληναίος θύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2019, στο Συνέδριο του ΣΕΒ, είχε αναφερθεί σε δύο βασικούς πυλώνες των προκλήσεων που έχουμε ως χώρα: την ψηφιακή επανάσταση – την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως είναι ευρύτερα γνωστή – και την κλιματική ουδετερότητα.

   Όπως είχε πει: “Η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα road map,  με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου, χωρίς παραφωνίες, και χωρίς ομφαλοσκόπηση, ένα «σπορ» στο οποίο δυστυχώς η Ευρώπη στο παρελθόν επιδόθηκε με εμμονή”.

Ως  εταιρεία, η Mytilineos, μπήκε στη διαδικασία και δημιούργησε αυτό το road map, που έχει γίνει πλέον μέρος του DNA της και  έκανε πολλή δουλειά σε όλα τα πεδία που ανέφερε.

“Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι, που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG. Στόχος μας είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον”.

Το 55% του κύκλου εργασιών μας προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες

Έτσι, η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της  δραστηριότητας.  “Από τότε, έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες”.

“Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των στελεχών σε όλη την πυραμίδα μας, σε όλους τους τομείς μας, σε όλες τις χώρες. Αλλάξαμε συνήθειες, τρόπο που δουλεύουμε, συνεργαζόμαστε, ραπορτάρουμε.

Ήταν μια αλλαγή δύσκολη, αλλά με καρπούς που δε δρέπουμε μόνο εμείς στη MYTILINEOS, αλλά και σε όλα τα περιβάλλοντα που δρούμε”, τόνισε.ΣΧΟΛΙΑ