• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε 350 εκατ. σε γάλλιο-βωξίτη-αλουμίνιο – Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Ευρώπης


    “Είμαι πολύ ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και θα επηρεάσουν την Ευρώπη περισσότερο από όλους”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux, πριν από λίγο μιλώντας στην εκδήλωση της Eurometaux, “Raw Materials 2030: A rallying call for European resilience”.

    Βάζοντας στην ατζέντα τη γεωπολιτική, ως το πιο κρίσιμο σκέλος της σημερινής και μελλοντικής κατάστασης, τόνισε πώς πρέπει να διαμορφωθεί μία νέα συμμαχία μεταξύ των πολιτικών και του επιχειρείν, με κοινό αίτημα την πρόοδο για όλους τους Ευρωπαίους.

    “Είμαστε εδώ και είμαστε Ευρωπαίοι και είμαστε αυτοί που ψάχνουμε λύσεις στα προβλήματα γιατί επενδύουμε και δίνουμε δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά. Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες είναι πολύ καλός αλλά είναι άδειος”, τόνισε χαρακτηριστικά.  Η Eurometaux έχει αποδείξει ότι προτείνει και δίνει λύσεις και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που πρέπει να καταδείξει τόλμη ώστε να ανακτήσει το διεθνές κύρος και να εξαλείψει στρεβλώσεις όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο.

    Όπως είπε η Mytilineos έχει ένα πρότζεκτ 350 εκ. ευρώ για το βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο το έχει ήδη υποβάλλει  στο Ταμείο Καινοτομίας  και δήλωσεότι η εταιρεία είναι έτοιμη  να το χρηματοδοτήσει “αλλά θέλουμε να δούμε την υποστήριξη της Ευρώπης”, σημείωσε.

    Όπως είπε, “χρειαζόμαστε κίνητρα, που είναι απαραίτητα για να γίνουν οι επενδύσεις και να πετύχει η Ευρώπη το στόχο να κλιμακώσει την παραγωγή της”.  Πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας γιατί τα συμφέροντα είναι κοινά, τόνισε.

    “Οι Αμερικάνοι πρώτα είδαν τι διαθέσιμα κεφάλαια έχουν και μετά τα διέθεσαν μέσω του IRA πρέπει και η Ευρώπη να αποφασίσει να χρηματοδοτήσει” τόνισε.

    Σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, τόνισε ότι “η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε αλλάζει. Βλέπουμε του Κινέζους να εμποδίζουν τις εξαγωγές σε κάποια κρίσιμα μέταλλα, και τους Αμερικάνους να βάζουν δασμούς. Δεν σταματάει η παγκοσμιοποίηση αλλά θα έχει νέους κανόνες”.

    Σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας σημείωσε ότι η επιτυχία της οφείλεται στο ότι έγκαιρα είδε ότι έχει άμεση σχέση η βιομηχανία με την παραγωγή ενέργειας και έστησε τον όμιλο πάνω και στις δύο δραστηριότητες. Σχετικά με το βωξίτη, σημείωσε ΄’εμείς αγοράζουμε το βωξίτη που είναι διαθέσιμος στην Ευρώπη και είναι κυρίως στην Ελλάδα, και αγοράζουμε και από την Γκάνα. Η Κίνα παράγει το 60% του αλουμινίου και τώρα αγοράζουν το 70% του βωξίτη της Γουινέας. Τι θα γίνει στην παγκόσμια αγορά  αλουμινίου αν κάτι γίνει στην Γουινέα;”, αναρωτήθηκε.

    Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε. κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή, αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.

    Η MYTILINEOS συνεχίζει να κάνει επενδύσεις στην Ευρώπη, να υποστηρίζει θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να στηρίζει εμπράκτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι απαιτείται και η ευρωπαϊκή στήριξη. Ειδικά σήμερα που η MYTILINEOS σχεδιάζει μία μεγάλη επένδυση για τη παραγωγή γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο).

    Η στήριξη των κρίσιμων πρώτων υλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για να μην παραμείνει γράμμα κενό, οφείλει να συνοδεύεται από παροχή κινήτρων που θα καθιστά την ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

    Κλείνοντας, τόνισε πως ειδικά σήμερα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «τα αιτήματα είναι κοινά. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.» Πρέπει η Ευρώπη να γίνει όσο γίνεται πιο αυτόνομη στις κρίσιμες πρώτες ύλες και αυτή δεν είναι μόνο οικονομική απόφαση αλλά και πολιτική, κατέληξε, τονίζοντας τη σημασία στενής συνεργασίας της πολιτικής με την επιχειρηματικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ