• Business

    Ευ. Πιστιόλης: Στην Top Ships το νεότευκτο τάνκερ που παρήγγειλε ο εφοπλιστής

    Ευάγγελος Πιστιόλης

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Στην ιδιοκτησία της ναυτιλιακής Top Ships, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, πέρασε ένα νεότευκτο τάνκερ που έχει παραγγείλει ο ίδιος ο εφοπλιστής μέσω άλλης επιχείρησης.

    Πρόκειται για το πλοίο Eco California, που είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Hyundai Mipo, και θα είναι χωρητικότητας 50.000 dwt, ενώ η παράδοσή του αναμένεται τον Ιανουάριο του 2019. Η Top Ships πλήρωσε, σύμφωνα με το TradeWinds, 3,6 εκατομμύρια δολάρια για τον έλεγχο της εταιρείας που κατέχει το Eco California ως το μοναδικό της πλοίο.

    Σημειώνεται ότι ήδη για το πλοίο έχει εξασφαλιστεί μακροχρόνια ναύλωση από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, από την οποία σύμφωνα με την Top Ships θα δημιουργηθούν έσοδα ύψους 15,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αν ενεργοποιηθεί και η οψιόν επέκτασης.

    Συνολικά η Top Ships, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Πιστιόλη, έχει λαμβάνειν από ναυλώσεις πλοίων της 110 εκατ. δολάρια, εξαιρουμένων των καταμερισμών κέρδους, με το ποσό αυτό να ανεβαίνει στα 126 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων στα οποία είναι συνιδιοκτήτρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το τάνκερ αυτό είναι το 11ο που εντάσσεται στο πρόγραμμα νεότευκτων πλοίων της ναυτιλιακής, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο από τα πλοία αυτά παραδόθηκε από τα ναυπηγεία Vinashin το 2014, και έκτοτε έχουν παραδοθεί από τα ίδια ναυπηγεία ακόμα έξι τάνκερ, ενώ άλλα τρία αναμένεται να παραδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Top Ships ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την Crede Capital Group, με έδρα το Λος Άντζελες, για τη πώληση κοινών μετοχών αξίας έως και 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Top Ships θα πουλήσει τις μετοχές αυτές σε διάστημα 24 μηνών, με συγκεκριμένους περιορισμούς, σύμφωνα με το prospectus της πώλησης που έχει υποβληθεί στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Top Ships θα εκδώσει επίσης νέες μετοχές αξίας 500.000 δολαρίων υπέρ της Crede ως χρέωση δέσμευσης για την πώληση των μετοχών. Η Crede μπορεί να επαναπωλήσει τις μετοχές ή μέρος αυτών κατά διαστήματα μέσω δημόσιων ή ιδιωτικών συναλλαγών, είτε στις τρέχουσες τιμές της αγοράς είτε σε ιδιωτικά διαπραγματευόμενες τιμές.

    Η Top Ships σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση των μετοχών της για γενικούς επιχειρησιακούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή μέρους του κόστους κατασκευής των νεότευκτων πλοίων της. Τα έσοδα της εταιρείας από την πώληση αναμένεται να είναι περίπου 24,9 εκατομμύρια δολάρια, αφαιρουμένου του κόστους της έκδοσης και των προμηθειών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Lloyd’s Awards: Οι καλύτεροι της ελληνικής ναυτιλίας – Προσωπικότητα της χρονιάς ο Β. Μαρινάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Συμεών Παληός: Νέο επικερδές deal για την Diana Shipping

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χριστίνα Μαργέλου (Eurobank): Επενδύουμε στη Ναυτιλία – Επενδύουμε στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ