• Business

    Eurometaux: Νέες προτάσεις για μια νέα εποχή στη βιομηχανία στην ατζέντα του Ευάγγελου Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Τη μεγάλη πρόκληση της υπεράσπισης των συμφερόντων της ελληνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος που εκλέχθηκε χθες Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης  Eurometaux  που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη- σιδηρούχων μετάλλων.

    Η πολύχρονη εμπειρία του και η καλή γνώση των θεμάτων του κλάδου σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιρροή της Eurometaux στα ευρωπαϊκά κέντρα, φέρνει μια νέα δυναμική στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε μια εποχή που είναι υπό διαμόρφωση σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές, για τα δικαιώματα ρύπων,  για την ενεργειακή κρίση και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Σε αυτή την εποχή η δυναμική εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και  δυναμικήη καλή συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία είναι καθοριστική για την επόμενη μέρα της, καθώς οι απειλές είναι πολλές.

    “Οι πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι η επάρκεια ανταγωνιστικής ενέργειας για όλους, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Θα δουλέψουμε σκληρά”, δήλωσε χθες ο κ. Μυτιληναίος. “Θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας».

    Εκτός από το ενεργειακό κόστος, σημαντικοί στόχοι θα είναι επίσης η ολοκλήρωση του επικείμενου νόμου για τις πρώτες ύλες της Ε.Ε. (Raw Materials Act) και η ενθάρρυνση επενδύσεων για ευρωπαϊκές δραστηριότητες εξόρυξης, διύλισης και ανακύκλωσης. Άλλες κορυφαίες προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (REACH), τις νέες πολιτικές due diligence της Ε.Ε., τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και το πλαίσιο για τα βιώσιμα προϊόντα.

    Είναι καιρός να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή

    Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε μετά την εκλογή του:

    «Είναι τιμή μου που αναλαμβάνω Πρόεδρος της Eurometaux, σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις βιομηχανίες μας. Είναι καιρός να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο για το μέλλον της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για την προστασία των αξιών μας και της δύναμης του κλάδου μας, που αντιμετωπίζει πλέον πολλαπλές απειλές.

    Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω προσωπική προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βασιστώ σε όλη την ομάδα της Eurometaux και στα μέλη μας, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Πρόθεσή μου, ως νεοεκλεγέντος Προέδρου, είναι να προσεγγίσω τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να εργαστώ για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις.

    Και σύμφωνα με το ιστορικό της Eurometaux, δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε απλώς το πρόβλημα: θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας».

    Τα επόμενα δύο χρόνια, η Eurometaux, υπό την προεδρία του Ευ. Μυτιληναίου, θα δώσει έμφαση στη συνεργασία τόσο με τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μετάλλων, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.

    Η Eurometaux αναγνωρίζεται διεθνώς για τον κομβικό ρόλο της στην παγκόσμια βιομηχανία. Μέλη της είναι εταιρείες κολοσσοί από όλη την Ευρώπη – όπως η Alcoa, Glencore, Hydro, Rio Tinto –  βιομηχανικά επιμελητήρια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενώσεις που εκπροσωπούν παρεμφερείς και εξίσου σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου (European Aluminum). Θέτει υψηλούς στόχους λειτουργίας, προάγει τη βιωσιμότητα και εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη. Με 500.000 άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ, τα μέλη της συνεισφέρουν συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.

    Συνεργάζεται με όλους τους φορείς και συνομιλεί με ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν, για να συντονίσει την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση του κλάδου στη διαμόρφωση πολιτικών. Είναι η «φωνή» ενός από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη. Στόχος της Eurometaux είναι να επιτρέψει σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Χρήσιμα στοιχεία:

    1. Ο κλάδος των μη σιδηρούχων μετάλλων έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €120 δισ., με πάνω από 47 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής.
    2. Τα μέταλλα παρέχουν στην ευρωπαϊκή καινοτομία και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων βιομηχανιών βασικά υλικά για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Λόγω της ανθεκτικότητας τους, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να πολλαπλασιάσουν την αξία τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. (Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη επαναχρησιμοποιεί : 90% μέταλλα που προέρχονται από κατασκευές κτιρίων, 90% μέταλλα που προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και 60% μέταλλα από ανακυκλωμένες συσκευασίες)

    Η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, ιδίως στην Ευρώπη, σημειώνει συνεχή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και της ενέργειας. Συνολικά, η βιομηχανία μετάλλων στην Ευρώπη έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα.



    ΣΧΟΛΙΑ