• Business

    Euromedica: Στην τελική ευθεία η προσπάθεια εξυγίανσης – Στις 7 Οκτωβρίου η εκδίκαση για υπαγωγή στο άρθρο 106β – «Πράσινο» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Euromedica


    Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσης της Euromedica.

    Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Δικαιοσύνη καθώς στις 7 Οκτωβρίου εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 β του πτωχευτικού κώδικα, η οποία εάν εγκριθεί θα ανοίξει τον δρόμο για τη διάσωσης της.

    Οι Έλληνες και ξένοι μέτοχοι της εταιρείας ελπίζουν σε μια θετική και γρήγορη απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Το ενδεχόμενο νέας αναβολής, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές θα θέσει κίνδυνο το όλο εγχείρημα καθώς η Euromedica απαιτεί γενναίες ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Η εταιρεία προσδοκά στη στήριξη του Δημοσίου και στη επίδειξη καλής θέλησης στην προσπάθεια που καταβάλλει να ανακάμψει.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, η Euromedica ενημέρωνε το επενδυτικό της κοινό πως κατέθετε αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α.  Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιου το 2020, η εταιρεία ανακοίνωνε πως έχει έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Εξυγίανσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την αποπληρωμή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της εταιρείας, των συσσωρευμένων υποχρεώσεών της. Παράλληλα, ικανοποιείται σημαντικό ποσοστό απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου. Φαίνεται επίσης πως  οι προμηθευτές θα λάβουν τουλάχιστον τα διπλάσια από όσα θα έπαιρναν σε περίπτωση πτώχευσης,

    Συγκεκριμένα το σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε προβλέπει ένα συνολικό πλάνο επενδύσεων ύψους 55,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το πλάνο προβλέπει πως εντός 12μηνού, 22 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στην περιφέρεια, ενώ η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης του πανελλήνιου δικτύου της που βρίσκεται κυρίως εκτός αστικών κέντρων.

    Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Παράλληλα, κατά την περίοδο εξυγίανσης υπάρχει η δέσμευση από τον στρατηγικό επενδυτή την Health Care Investors που τελεί υπό την διαχείριση της Farallon Capital Management LLC για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που ενδεχομένως να ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ήδη από τον Δεκέμβριου του 2019, οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν καταβάλει 18,5 εκατ. ευρώ (από τα 55,3 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί στη διασφάλιση των 2000 θέσεων εργασίας, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας θα αυξηθεί και ο αριθμός συνεργαζόμενων ιατρών.

    Τη απόκτηση της Euromedica από την Health Care Investors και την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

    Ο ρόλος της Δικαιοσύνης

    Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως οι επενδύσεις στο χώρο της υγείας θεωρούνται νευραλγικής σημασίας όχι μόνο για την θωράκιση της χώρας από την σημερινή και μελλοντικές πανδημίες, αλλά επειδή είναι κλάδος που μπορεί να προσελκύσει πελάτες και από τις όμορες χώρες. Υπό αυτά τα δεδομένα θεωρούν πως η επικύρωση της συμφωνίας από το Δικαστήριο μοιάζει με μονόδρομο, ενώ τονίζουν την ανάγκη η απόφαση να ληφθεί γρήγορα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις το συντομότερο δυνατόν.

    Το θέμα της ταχείας απόδοσης της δικαιοσύνης, υπογραμμίζουν, είναι ζήτημα που διαχρονικά θέτουν κυρίως οι ξένοι επενδυτές καθώς είναι σημαντική συνιστώσα της ασφάλειας δικαίου, προσθέτοντας πως οι καθυστερημένες αποφάσεις δεν επιτρέπουν σε επενδυτές να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση σημαντικών προτζεκτ που θα φέρουν καλύτερους μισθούς και περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα. Όπως λένε είναι πολλά τα παραδείγματα επενδυτών που δυστυχώς εγκατέλειψαν τα επενδυτικά πλάνα τους ελέω γραφειοκρατικών και δικαστικών καθυστερήσεων. Για το λόγο αυτό το θέμα της ταχεία απονομής της δικαιοσύνης είναι ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες.



    ΣΧΟΛΙΑ