• Business

    Eurobank Equities & Euroxx για Autohellas: Έτοιμη για υψηλότερα επίπεδα τη φετινή χρονιά στο ταμπλό του ΧΑ

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines και της Autohellas


    Οι Eurobank Equities και η Euroxx Χρηματιστηριακή επανέρχονται στη μετοχή της Autohellas και εξηγούν γιατί αποτελεί μια σημαντική επιλογή από το ελληνικό χρηματιστήριο με υψηλό περιθώριο ανόδου.

    Τα χαρακτηριστικά της μετοχής και η ευνοϊκή συσχέτιση της εταιρείας με την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επιτρέψουν υγιή ανάπτυξη την περίοδο 2024-2026.

    H Euroxx Χρηματιστηριακή προτείνει σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight) και τιμή στόχο τα 19 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Eurobank δεν δίνει σύσταση και τοποθετεί την ‘δίκαιη’ αποτίμηση της μετοχής στο διάστημα των 13,4 με 19,1 ευρώ, με βασική τιμή τα 16 ευρώ ανά μετοχή

    «Η Autohellas είναι ένα ασφαλές ‘παιχνίδι’ στον ελληνικό τουρισμό και στη μακροοικονομική ανάκαμψη της χώρας. Το περιθώριο ανόδου από την τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι 40% και πιστεύουμε ότι η Autohellas είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές ιστορίες στην ελληνική αγορά.

    Διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλές τιμές πολλαπλασιαστών (P/E 8,5 φορές, EV/EBITDA 4,6 φορές για το 2024), έκπτωση της τάξεως του 20% με 30% σε όρους EV/EBITDA.

    Ο υπομοχλευμένος ισολογισμός παρέχει σημαντικά ‘πυρομαχικά’ για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης με υψηλότερα μερίσματα στο μέλλον», επισημαίνει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Η Eurobank Equities, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η Autohellas διαθέτει έναν υγιή ισολογισμό, με χαμηλή μόχλευση (καθαρό χρέος/EBITDA στις 2 φορές) που υποστηρίζεται από την ικανότητά της να παράγει ταμειακές ροές.

    Ο δανεισμός της Autohellas κατευθύνεται προς το στόλο των οχημάτων της, ενώ κατά το προηγούμενο έτος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από το RRF για έναν “πράσινο” στόλο και ένα πενταετές ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

    Υπάρχει άφθονο περιθώριο για τον όμιλο να ενισχύσει τις ταμειακές αποδόσεις ή να επιδιώξει πιο επιθετική επέκταση.

    Η Autohellas έχει καταφέρει να προσφέρει κορυφαίες αποδόσεις, ενώ παράλληλα επανεπενδύει στην επιχείρηση, χάρη στα υψηλά περιθώρια κέρδους, τη λιτή δομή και τα πλεονεκτήματα δικτύου/κλίμακας.

    «Αποτιμούμε την Autohellas και καταλήγουμε σε μια εσωτερική αξία στο εύρος των €13,4-€19,1, με τη βασική τιμή των €16 ανά μετοχή να αποτιμά τη μετοχή ουσιαστικά σε 4,7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή με έκπτωση 25% περίπου σε σχέση με το μέσο όρο των ανταγωνιστών της.

    Πιστεύουμε ότι η μετοχή έχει περιθώριο να κινηθεί υψηλότερα στο φάσμα της αποτίμησης καθώς οι εξαγορές της αποδίδουν καρπούς και επεκτείνεται περαιτέρω», υπογραμμίζει η Eurobank Equities.

    H Euroxx Χρηματιστηριακή εξηγεί ότι η Autohellas είναι ο δικαιοδόχος της Hertz για την Ελλάδα και 8 άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ηγέτης στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων, λειτουργικής μίσθωσης και στο εμπόριο αυτοκινήτων.

    Ο συνδυασμός μεταξύ βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και μακροπρόθεσμης διαχείρισης του στόλου παρέχει σταθερή διαφοροποίηση και ορατότητα κερδών. Οι πωλήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων είναι άμεσα συσχετισμένες με τον τουρισμό και τις αφίξεις και την ισχυρή ανάκαμψη στη μετά Covid19 εποχή.

    «Αναμένουμε μια βιώσιμη μέση έως υψηλή μονοψήφια αύξηση των εσόδων κατά την περίοδο 2024-2026, η οποία οφείλεται στις τουριστικές αφίξεις και μια σταθερή αύξηση των μακροχρόνιων μισθώσεων. Το εμπόριο αυτοκινήτων παρέχει μια περαιτέρω διαφοροποίηση στη βάση εσόδων», καταλήγει η Euroxx.

    «Κοιτάζοντας μετά το 2023, οι προοπτικές για την Autohellas φαίνονται υποσχόμενες, με τον όμιλο να επωφελείται από διαρθρωτικούς δρόμους ανάπτυξης (τουρισμός, διείσδυση leasing), συνέργειες από συγχωνεύσεις και εξαγορές και κυκλικούς παράγοντες (αυξανόμενη αγορά νέων αυτοκινήτων, αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 2%).

    Μετά από μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης του EBIT το 2024 (με +3% πωλήσεις), δεδομένων των δύσκολων συγκριτικών στοιχείων, προβλέπουμε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης του EBIT με βάση τη λειτουργική μόχλευση, με τα περιθώρια EBIT να φτάνουν το 14% μέχρι το 2026», συμπεραίνει η Eurobank Equities.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eurobank Equities: Μεταξύ 13,4 – 19,1 ευρώ η εύλογη αξία για τη μετοχή της Autohellas

    Autohellas: Υπερκαλύφθηκε η ζήτηση για το ομόλογο 200 εκατ. – Ενδιαφέρον από 8.253 επενδυτές

    Autohellas: Υπερκαλύφθηκε 2,3 φορές το ομόλογο – Στο 4,25% η απόδοση



    ΣΧΟΛΙΑ