• Business

    Έτοιμη για τους νέους διαγωνισμούς έργων ΑΠΕ η ΕΛΤΕΧ Άνεμος


    Στους νέους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ετοιμάζεται να συμμετάσχει η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, με “προίκα” το ισχυρό της χαρτοφυλάκιο ώριμων αδειών για αιολικά πάρκα ισχύος 472 MW.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΤΕΧ Άνεμος για το 2017 ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, στα 49,7 εκατ. ευρώ, και λειτουργική κερδοφορία ύψους 33,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Παράλληλα, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων της εταιρείας αυξήθηκε το 2017 στα 260,30 MW, έναντι 247,15 MW το 2016, καθώς ολοκληρώθηκαν τα έργα σε Κεφαλονιά και Λακωνία (το πρώτο αφορούσε σε αναβάθμιση του υπάρχοντος πάρκου και το δεύτερο σε δημιουργία νέου πάρκου), στο πλαίσιο του μεγάλου επενδυτικού πλάνου της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

    Επιπλέον, το 2017 ολοκληρώθηκε η ανέγερση των ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου Πευκιάς 9,9 MW, στη Βοιωτία, ενώ ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του αιολικού πάρκου Γκρόπες – Ράχη Γκιώνη, εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW, καθώς και των αιολικών πάρκων Κασιδιάρης Ι και ΙΙ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90 MW, στα Ιωάννινα. Επίσης, η εταιρεία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης της επέκτασης του αιολικού πάρκου Τετράπολις, εγκατεστημένης ισχύος 6,4 MW, στη θέση Μονολάτη – Ξερολίμπα (Κεφαλονιά).

    Η εταιρεία έχει στα σκαριά έργα συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 472 MW, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, και μάλιστα έργα που αφορούν σε ισχύ 142 MW διαθέτουν ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, είναι δηλαδή απολύτως ώριμα. Ειδικότερα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, τα έργα του Ομίλου που βρίσκονταν σε λειτουργία ήταν 16 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 253,35 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW κι ένα φωτοβολταϊκό 2,00 MW, ενώ μετά και την πρόσφατη απόκτηση των αδειών για τα αιολικά πάρκα Ανατολικό Άσκιο και Δυτικό Άσκιο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 71,8 MW, βρίσκονται υπό κατασκευή 6 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 187,1 MW.

    Πέραν αυτών, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος προετοιμάζεται να λάβει μέρος στους προβλεπόμενους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ, αποσκοπώντας στο να επεκτείνει έτι περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των έργων της.

    Εν τω μεταξύ, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε σε 172,3 εκατ. ευρώ, έναντι 124 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2016, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η οποία πάντως επεξεργάζεται λύσεις για τη μείωση του χρηματοδοτικού της κόστους, εξετάζοντας συνεργασίες για το σκοπό αυτό τόσο με ελληνικά όσο και με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ολοκληρώθηκαν 39 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ) για ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον από επενδυτές υψηλής ποιότητας-Σε 10 ημέρες ο διαγωνισμός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΕΛΠΕ: Η ιδιωτικοποίηση φέρνει εντάσεις στην διοίκηση του ομίλου. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ