• Business

    Έτοιμοι για business (με ρίσκα) Άνθιμος Θωμόπουλος και Αναστασία Σακελαρίου


    Έτοιμοι για business είναι οι εκπρόσωποι των funds που βρίσκονται στην Ελλάδα με σκοπό την διαχείριση και αγορά δανείων, όπως και γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές που διαβλέπουν ευκαιρίες από τη συμμετοχή τους στην αγορά κόκκινων χαρτοφυλακίων. Η απελευθέρωση της αγοράς, στην οποία κατέληξε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, επιτρέπει μετά από καθυστέρηση κάποιων μηνών την δραστηριοποίηση των εταιρειών και των funds που εντοπίζουν ευκαιρίες στα περίπου 100 δις.ευρώ κόκκινων δανείων.

    Η παράταση που συμφωνήθηκε για απαγόρευση πώλησης δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία ως το τέλος του 2017 δεν εμποδίζει το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς άμεσα αφού προς πώληση θα τεθούν κυρίως μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια ενώ για τη λιανική προκρίνεται καταρχάς  η λύση της ανάθεσης της διαχείρισης.

    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54.
    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54.

    Εταιρείες και funds όπως το KKR, η Aktua,η Αlvarez & Marsall προετοιμάζονται πυρετωδώς ενώ ενδιαφέρει παρουσιάζει  η προσπάθεια μετεξέλιξης της Credicom σε πλατφόρμα διαχείρισης με τη συμμετοχή του Άνθιμου Θωμόπουλου και της Αναστασίας Σακελλαρίου.

    Αναστασία Σακελλαρίου. Τέως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
    Αναστασία Σακελλαρίου. Τέως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Οι επιχειρηματίες και εφοπλιστές που ενδιαφέρονται 

    Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα χρειαστεί την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά η προετοιμασία λαμβάνει χώρα με τη συμμετοχή του βρετανικού fund Duet ενώ επιχειρηματίες και εφοπλιστές όπως ο Νίκος Πατέρας, ο Γιάννης Αλαφούζος και η οικογένεια Δαυίδ συζητούν το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος.

    Νίκος Πατέρας. Τέως εφοπλιστής
    Νίκος Πατέρας. Τέως εφοπλιστής

    Η αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο. Ειδικά το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων είναι αυτό που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αφού τα περίπου 20 δις.ευρώ μεγάλων κόκκινων δανείων μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του ελληνικού επιχειρείν.

    Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται ότι γνωστοί επιχειρηματίες θα «μπουν στο παιχνίδι» μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες συναλλαγές.

    Κυβέρνηση και Θεσμοί φαίνεται να καταλήγουν σε αυτό που εξαρχής ζητούσαν οι εταίροι: την πλήρη απελευθέρωση ώστε η αγορά να λειτουργήσει μόνη της.

    Η χρονική παράταση που δίνεται αφορά τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και ισχύει ως το τέλος του 2017.

    Επιπλέον κριτήριο για να ισχύσει η παράταση είναι το ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας, το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει ποσό της τάξης των 140 με 15 χιλιάδες ευρώ – θα καθοριστεί κατά τη διαπραγμάτευση  – ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο.

    Μέχρι τις 15 Μαιου αναμένεται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το τροποποιημένο νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών που θα μετάσχουν στην αγορά.

    Αλλαγές αναμένονται τη συνέχεια και στο νόμο Δένδια, όπως και στο πτωχευτικό δίκαιο που δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/article-the-italian-job-ke-stin-athina-klevoun-range-rover-se-2-lepta-ke-zitane-10000-evro/40392



    ΣΧΟΛΙΑ