• Business

    Εθνική Τράπεζα: Ποιος θα αναλάβει νέος CEO; Οι υποψηφιότητες και ο ρόλος του συμβούλου


    Στην πρόσληψη συμβούλου – πιθανολογείται ότι θα είναι η Boston Consulting – προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η Εθνική τράπεζα.

    Το κενό στην κορυφή της πυραμίδας της Εθνικής τράπεζας έχει ανοίξει τη συζήτηση μεταξύ κορυφαίων τραπεζικών στελεχών στο εσωτερικό, που κρατούν στάση αναμονής, αναμένοντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας.

    Αν και η φημολογία για το πρόσωπο που θα αναλάβει νέος CEO στην Εθνική τράπεζα προκρίνει τον νυν αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά και συνδέονται τόσο με τις επιδιώξεις του SSM όσο και με τις προθέσεις του βασικού μετόχου της ΕΤΕ, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MonoNews οι υποψηφιότητες μεταξύ των προσώπων που ασκούν ήδη επιτελικά καθήκοντα, όπως η γενική διευθύντρια Νέλλη Τζάκου διαψεύδονται. Σε ότι αφορά στα πρόσωπα εκτός Εθνικής, η φημολογία εμπλέκει τον CFO Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί την ανάληψη ηγετικού ρόλου στα τραπεζικά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις συνεννοήσεις που γίνονται σε επίπεδο κορυφής από τον πρόεδρο του ομίλου της ΕΤΕ Μιχαηλίδη, ο οποίος ήταν και το καθοριστικό πρόσωπο στην απόφαση για την απομάκρυνση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, καταλογίζοντάς του έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής για την τράπεζα.

    Την πρωτοβουλία των κινήσεων για το άνοιγμα της διαδικασίας εξεύρεσης νέου CEO θα αναλάβει η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων, μετά από εισήγησή της στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, που αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση πριν από τη γενική συνέλευση της τράπεζας, που αν και δεν έχει ανακοινωθεί, προσδιορίζεται στα τέλη Ιουνίου. Πρόσωπα κλειδιά θεωρούνται τα μέλη της Επιτροπής και δη η ίδια η πρόεδρος Μαριάν Όκλαντ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση Φραγκιαδάκη, μέσα από διαδοχικές συγκρούσεις με αφορμή, όπως φάνηκε, το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin.

    Η ονοματολογία για το νέο CEO της Εθνικής αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα, καθώς στελέχη του χώρου αναμένουν να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των εποπτικών αρχών για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test, αλλά και τις δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν την έξοδο από το πρόγραμμα.

    Το ενδεχόμενο της ανάδειξης ενός ξένου στο τιμόνι της Εθνικής παραμένει πάντα ανοιχτό, αλλά η μέχρι σήμερα εμπειρία, δείχνει ότι η θέση αυτή κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι σε υψηλόβαθμα στελέχη του εξωτερικού, που θα πρέπει να κληθούν να συντάξουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τον όμιλο της ΕΤΕ και παράλληλα να διαχειριστούν το κρίσιμο θέμα της μείωσης των υψηλών NPLs σε ένα εύθραυστο περιβάλλον, χωρίς ικανοποιητικές αποδοχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δεν είναι γρίφος ο Παύλος Μυλωνάς για την Εθνική και το νέο παρασκήνιο για Intralot στις ΗΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Δεν παραιτήθηκα για την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Φραγκιαδάκη από την Εθνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ