• The Wiseman

    Γιατί δεν είναι γρίφος ο Παύλος Μυλωνάς για την Εθνική και το νέο παρασκήνιο για Intralot στις ΗΠΑ

    the wise man

    the wise man


    Ο κ. Παναγιωτάκης βλέπει κερδοσκόπους, αλλά όχι ευθύνες

    Η διοίκηση Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ επιρρίπτει ευθύνες σε μερίδα του Τύπου για την αρνητική δημοσιότητα που δέχεται η Επιχείρηση. Σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, με τον τρόπο αυτό “τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών”.

    Κατ΄ αρχάς εντυπωσιάζει η απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής. Κατά δεύτερον, έχουν δει προσεκτικά τον ισολογισμό της εταιρείας; Τα έσοδα από λειτουργικές δραστηριότητες, ήταν τα χειρότερα της τελευταίας 10ετίας! Ήταν χαμηλότερα και από το 2008, όταν οι συνολικές ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 395 εκ. ευρώ και ενώ το πετρέλαιο βρισκόταν στα 120 δολάρια το βαρέλι.

    Εάν δηλαδή η ΔΕΗ δεν είχε αντλήσει τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και δεν είχε σημαντική αύξηση των εισροών από χρηματοδοτικές δραστηριότητες (καθαρός δανεισμός) θα αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα. Δεν θα φταίνε, λοιπόν, οι κακοί κερδοσκόποι και τα media, αν “σκάσει” η Επιχείρηση στα χέρια της διοίκησης Παναγιωτάκη. Ήδη η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ υποχώρησε κάτω των 500 εκατ.ευρώ. Όσο δηλαδή και των Folli Follie!

    Θα μείνει αρκετό καιρό;  

     

    Λοιπον στην Εθνική τα πραγματα ειναι δεν είναι τελικά και τόσο πολύπλοκα. Ο Παύλος Μυλωνάς μια χαρά σχέσεις εχει με το ΤΧΣ και με το υπόλοιπο ΔΣ της τράπεζας. Επίσης οι σχέσεις του με τον επιχειρηματικό κόσμο ειναι μια χαρά.  Άλλωστε ήταν (και παραμένει) αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Άρα για ποιόν λόγο ψάχνουν άλλο;

    Νέο πλήγμα για Folli Follie 

    Η υπόθεση της Folli Follie και οι σημαντικές κατηγορίες που έχει διατυπώσει το QCM για τα οικονομικά μεγέθη του εισηγμένου ομίλου και το πραγματικό εύρος του δικτύου του, δεν φεύγουν από την επικαιρότητα. Το αντίθετο, στο θέμα των αποθεμάτων, των ταμειακών διαθεσίμων και του τζίρου από χονδρική και λιανική, μπήκε και το Bloomberg που αναρωτήθηκε πως οι πωλήσεις στην Ασία αυξάνονται, παρότι ο αριθμός των καταστημάτων του brand Folli Follie στην Κίνα μειώνεται. 

    Ήδη στην αγορά υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα γίνουν διαγραφές  ίσως και αναμόρφωση ισολογισμού, λόγω του ιδιαίτερου μοντέλου πωλήσεων που εφαρμόζει η FF Group. Επίσης, τραπεζικά στελέχη αναρωτιούνταν εάν «θύμα» της επίθεσης είναι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ή η Fosun, κάτι που έχει επισημάνει ο Wiseman. 

    Έλεγαν, μάλιστα, ότι όταν η Ceasars International ξεκίνησε να συζητά για το ενδεχόμενο επένδυσής της στο καζίνο του Ελληνικού, δεν είδε με καλό μάτι τη συμμετοχή της Fosun στο σχήμα της Lamda. Παρεμπιπτόντως, το ενδιαφέρον της Ceasar’s για το Ελληνικό δεν είναι πια «ζεστό». 

    Πολλά, πάντως, για τη Fosun και τις κινήσεις της θα φανούν καθώς «τρέχει» ο διαγωνισμός για την επιλογή του προτιμητέου αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής, με deadline την 15η Ιουνίου.

    Οι επόμενες συνεδριάσεις για τη Folli Follie πάντως στο Χ.Α. αναμένονται μαρτυρικές λόγω και της εξόδου της μετοχής από τον MSCI GREECE. 

    Η μέρα που περίμενε καιρό η Intralot 

    Από το μεσημέρι χθες, μια νέα πραγματικότητα ισχύει στις ΗΠΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η 25ετής απαγόρευση του sports betting στη χώρα (με εξαίρεση τη Νεβαδα) είναι αντισυνταγματική. Η Πολιτεία του New Jersey είχε προσφυγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης και τελικώς δικαιώθηκε

    Η απόφαση του Δικαστηρίου, μάλιστα, αναμένονταν τον Ιούνιο. Τελικά ήρθε πολύ νωρίτερα. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργείται μια νέα αγορά, ουσιαστικά νομιμοποιείται ο παράνομος τζόγος του sports betting που υπολογίζεται μέχρι και 150 δις.δολάρια. Πρόκειται για ασύλληπτα μεγέθη που σταδιακά κάθε πολιτεία θα μπορεί να αξιοποιεί επιβάλλοντας φόρους, δίνοντας άδειες κλπ.

    Η Intralot είναι ήδη παρούσα στις ΗΠΑ με 14 συμβόλαια για λοταρίες και, όπως είναι φυσικό, θα διεκδικήσει νέα συμβόλαια για να διαθέσει την πλατφόρμα της στο sports betting.

    Γι’ αυτό και κάθε της κίνηση ήταν πολύ προσεκτική. Ακόμη και το πώς χειρίστηκε την πίεση που δέχθηκε το ομόλογό της στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου τις τελευταίες ημέρες. 

    Σχεδόν όλα τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού συμμετείχαν στην ομολογιακή έκδοση που πραγματοποίησε πέτυχε η εταιρεία, κίνηση που της επέτρεψε να απεμπλακεί εντελώς από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σχεδόν όλος ο δανεισμός της είναι σε τράπεζες και ιδρύματα του εξωτερικού. 

    Η πρόσφατη πίεση που δέχθηκε το ομόλογο λόγω της αστήρικτης φημολογίας περί QCM ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της διοίκησης (όπως συνέβη και στο Χ.Α), που προχώρησε σε επαναγορά ομολογιών. Το συνολικό ποσό έφθασε στα 5 εκατ. ευρώ.

    Μεγάλα τα εμπόδια για Καλογρίτσα

    Θα είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα σωτηρίας του “Τοξότη”, της κύριας εταιρείας του ομίλου Καλογρίτσα. Οι μεγάλες οφειλές προς τους εργαζομένους αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για τη σωτηρία της εταιρείας μέσω συμφωνίας εξυγίανσης που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Εάν δεν βρεθεί κάποιου είδους άμεση λύση (η οποία, όπως, προϋποθέτει σημαντικά κεφάλαια, πράγμα δύσκολο), δεν αποκλείεται να οδηγηθεί στην πόρτα της πτώχευσης.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ