• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Κέρδη «μαμούθ» 500 εκατ. ευρώ στον βωμό της τιτλοποίησης

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Αέρα στα σχέδια της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 6-7 δισ. ευρώ δίνουν τα κέρδη «μαμούθ» 500 εκατ. ευρώ που θα εγγράψει από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο, οι τίτλοι, που είχαν λήξεις το 2023, το 2025 και το 2026, αντικαθίστανται με νέα, 30ετή ομόλογα που φέρουν κουπόνι 3,25% και απόδοση 2,5%.

    Εκτός από το εφάπαξ κέρδος που εξασφαλίζει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,31% 7,56, η τράπεζα επωφελείται περαιτέρω με σταθερά και επαναλαμβανόμενα για μακρά περίοδο, κέρδη από τόκους, που υπολογίζονται κοντά στα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία της τράπεζας, που με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2019, διαμορφώθηκε στα 379 εκατ. ευρώ.

    Η κίνηση θωρακίζει την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ενόψει της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων που προγραμματίζει η διοίκηση για το τρέχον έτος, προεξοφλώντας την κάλυψη μέρους της ζημιάς από την κεφαλαιοποίηση των κερδών. Η τιτλοποίηση δρομολογείται στο πλαίσιο ενεργοποίησης του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων – Ηρακλής – και θα απαιτήσει υψηλές προβλέψεις προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά και να αποφευχθεί η αύξηση του ποσοστού που έχει σήμερα το δημόσιο στην Εθνική και το οποίο διαμορφώνεται στο 40,3%.

    Η ανταλλαγή των τίτλων έγινε στην εύλογη αξία (fair value) και το όφελος για την Εθνική προκύπτει από τη μεταφορά των ομολόγων από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση.

    Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2019, η διοίκηση της τράπεζας, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, ακύρωσε το swap Titlos, αναπόσβεστης αξίας 4,03 δισ. ευρώ και σε αντάλλαγμα έλαβε τρία ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ. Με την ακύρωση, το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε τη μείωση του χρέους κατά 724 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή η διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας του Titlos και της ονομαστικής αξίας των τριών ομολόγων που έδωσε ως αντάλλαγμα στην τράπεζα. Η ανταλλαγή του Titlos με ομόλογα με λήξεις το 2023, το 2025 και το 2026 έχουν στηρίξει την κερδοφορία της Εθνικής τράπεζας το 2019, καθώς αποφέρουν ετήσια έσοδα από τόκους 110 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ