• Business

    Εθνική Ασφαλιστική: Σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων έναντι 5,1 εκατ. ευρώ η μεταβίβαση ακινήτου

    Σταύρος Κωνσταντάς: Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής

    Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής


    Έναντι τιμήματος 5,1 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκε στην εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon Athens Investments One το διατηρητέο κτίριο της οδού Υπατείας κυριότητας της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το εν λόγω κτίριο αποτελεί ένα από τα 67 ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η Εθνική Ασφαλιστική, εκ των οποίων τα 7 παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον από άποψη ιστορικότητας, απόδοσης και εμπορευσιμότητας. Μεταξύ αυτών είναι ακίνητο στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, καθώς και το ιστορικό κτίριο της οδού Κοραή, τα οποία είναι μισθωμένα στο υπουργείο Οικονομικών.

     

    Το κτίριο της οδού Υπατείας συνολικής επιφάνειας 4.168 τ.μ. βρίσκεται στην περιοχή του Συντάγματος, στην οποία συγκεντρώνεται σημαντικός όγκος οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και η προσφορά της Golden Horizon Athens Investments One, υπήρξε η μοναδική δεσμευτική που κατατέθηκε στο πλαίσιο του ανοικτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε από την Εθνική Ασφαλιστική.

    Η διαδικασία της πώλησης μέσω ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού προκρίθηκε μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Εθνικής τράπεζας, η οποία ενέκρινε την πώληση με τιμή εκκίνησης τα 5,1 εκατ. ευρώ. Η προσφορά που επιτεύχθηκε, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης της εταιρείας, υπερβαίνει κατά 44,8% την εύλογη αξία του ακινήτου, που προσδιορίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 3,5 εκατ. ευρώ, καθώς και τη λογιστική του αξία, που προσδιορίστηκε στα 3,1 εκατ. ευρώ. Για την απόφαση πώλησης ελήφθη υπόψη:

    Η σημαντική κεφαλαιακή επιβάρυνση που συνεπάγετο για την Εθνική Ασφαλιστική η διακράτηση του συγκεκριμένου ακινήτου και η οποία ανέρχεται στο 25% περίπου της εμπορικής αξίας του καθώς και

    Το ετήσιο λειτουργικό κόστος από τη διαχείριση του ακινήτου που ξεπερνά τα 100 χιλ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που τα έσοδα από την εκμίσθωση του ακινήτου προσεγγίζουν τα 30 χιλ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης το προσφερόμενο τίμημα κρίνεται υψηλό και συμβάλει θετικά τόσο στα αποτελέσματα της εταιρίας, όσο και στα εποπτικά κεφάλαιά της.

    Για την αποτίμηση του ακινήτου ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι, το κτίριο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1936 και ολοκληρώθηκε το 1969, δεν έχει ανακαινιστεί τα τελευταία 13 χρόνια, με συνέπεια την απαξίωσή του και την αύξηση του απαιτούμενου κόστους συντήρησης. Η πώληση προκρίθηκε έναντι της πρότασης για μακροχρόνια μίσθωση του κτιρίου για τουριστική χρήση, η οποία προϋπέθετε σημαντική επένδυση από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και θα οδηγούσε σε μακροχρόνια μίσθωση με μικρό τίμημα.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση, η πρόταση που έγινε αφορούσε μίσθωση για 20 έτη, με μηνιαίο μίσθωμα για τα 5 πρώτα έτη 10 χιλ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια διαμορφώνεται στα 22,5 χιλ. ευρώ.

    Να σημειωθεί τέλος ότι το ακίνητο, παρότι βρίσκεται σε περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξενοδοχειακή χρήση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιβεβαίωση mononews: Ο Σταύρος Κωνσταντάς νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Εθνική Ασφαλιστική χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους μας



    ΣΧΟΛΙΑ